خواص انار

انار ترش طبع سرد و خشک دارد و انار شیرین تا حدودی معتدل می باشد. انار انواع ترش، شیرین و میخوش (ترش و شیرین) دارد.

فهرست مطالب

مقدار مواد تشکیل دهنده و ویتامین ها در ۱۰۰ گرم انار:

  • انرژی ۸۳ کیلو کالری
  • کربوهیدراتها ۱۸/۷ گرم
  • قند ها ۱۳/۶۷ گرم
  • فیبر غذایی ۴ گرم
  • چربی ۱/۱۷ گرم
  • پروتئین ۱/۶۷ گرم
  • ویتامین ب۱ (تیامین) ۰/۰۶۷ میلی گرم
  • ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) ۰/۰۵۳ میلی گرم
  • ویتامین ب۳ (نیاسین) ۰/۲۹۳ میلی گرم
  • ویتامین ب۵ (پانتوتنیک اسید) ۰/۳۷۷ میلی گرم
  • ویتامین ب۶ ۰/۰۷۵ میلی گرم
  • ویتامین ب۹ (فولات) ۳۸ میکروگرم
  • کولین ۷/۶ میلی گرم
  • ویتامین ث ۱۰/۲ میلی گرم
  • ویتامین ای ۰/۶ میلی گرم
  • ویتامین کا ۱۶/۴ میکرو گرم
  • کلسیم ۱۰ میلی گرم
  • آهن ۰/۳ میلی گرم
  • منیزیم ۱۲ میلی گرم
  • منگنز ۰/۱۱۹ میلی گرم
  • فسفر ۳۶ میلی گرم
  • پتاسیم ۲۳۶ میلی گرم
  • سدیم ۳ میلی گرم
  • روی ۰/۳۵ میلی گرم

خواص و فواید انار

انار بسته به ترشی و شیرینی آن مصارف و فواید خاص خود را دارد!

انواع ترش آن به دلیل میزان پایین قند و دارا بودن اسید برای افراد مبتلا به دیابت منعی ندارد و به دلیل پتاسیم بالا ادرارآور بوده و با دفع سموم بدن جلا‌دهنده پوست است و از ویار خانم‌های باردار می‌کاهد. در معالجه کهیر و خارش بدن مفید و با کاهش کلسترول بد خون از تشکیل صفحات چربی در عروق جلوگیری کرده و مقوی کبد و رفع‌کننده زردی یرقان است.
انار شیرین تقریبا طبع رو به معتدلی دارد. سیرکننده، مقوی، ملین، چاق‌کننده و شادی‌آور بوده و برای بیماری‌های مجاری ادرار مفید و برای سالمندان بهترین دارویتقویت کلیه است و زخم گلو، درد سینه و سرفه را تسکین داده و صدا را صاف می‌کند.
مبتلایان به زخم معده بهتر است انار شیرین میل کنند و افراد سرد مزاج انار را با زنجبیل و نبات و برای جلوگیری از نفخ با گلپر بخورند. درباره انواع انارهای سیاه یا کبود رنگ نیز باید بدانید برای سرفه ناشی از گرمی و سرماخوردگی مفید و باعث کاهش اوره، غلظت و فشار خون می‌شود و مقوی قلب است.

سلامت قلب و عروق با انار

انار غنی از آنتی اکسیدان ها است که با افزایش کلسترول در شریان ها مبارزه می کند. این میوه همچنین به بهبود عروق و بازسازی سلول های آسیب دیده کمک می کند.
خواص آنتی اکسیدانی در انار شامل لیپوپروتئین با چگالی کم است. این اساسا بدان معنی است که انار از سخت شدن دیواره عروق بعلت چربی اضافی جلوگیری میکند و چربی شریان ها را از بین می برد.
انار سطح اکسیژن خون را بالا میبرد. آنتی اکسیدان ها باعث کاهش کلسترول خون می شود.
آب انار همانند آسپیرین عمل کرده و از به هم پیوستن پلاکت های خونی جلوگیری می کند، پس مانع از لخته شدن خون می گردد. در نهایت خون گردش خوبی پیدا می کند و سطح اکسیژن بالا می رود.
انار موجب کاهش فشار خون بالا می گردد. آب انار باعث کاهش چربی خون می شود.
تحقیقات نشان داده است که اگر روزی سه چهارم لیوان آب انار بنوشید و این کار را مدت ۳ ماه انجام دهید، مقدار اکسیژن بیشتری به قلب می رود و باعث سلامتی قلب می شود.
همچنین افرادی که در هفته حداقل دو بار آب انار نوشیده اند نشان داده که ۳۰ درصد کلسترول بد خون آنها کاهش پیدا کرده است.
مصرف انار عامل کاهش التهاب دیواره عروق خونی و کاهش احتمال تصلب شرایین است.

درمان غلظت خون با انار

یکی از ویژگی‌های انار «تانن» بالای آن است. تحقیقات نشان داده است تانن‌ها علاوه بر خاصیت ضدسرطانی با ممانعت از جذب مقادیر بالای آهن از افزایش سطح هموگلوبین خون که سبب غلظت و پرفشاری خون می‌شود، جلوگیری و به تصفیه و رقیق شدن خون کمک می‌کند.
به همین دلیل اغلب متخصصان به بیشتر مردان، زنان یائسه، مبتلایان به غلظت خون و سالمندانی که از مشکلات قلبی عروقی رنج می‌برند مصرف انار و آب آن را توصیه می‌‌کنند.

پیشگیری از سرطان با انار

تحقیقات نشان داده است که انار ۳ برابر چای سبز، آنتی اکسیدان دارد. لازم به ذکر است که نقش آنتی اکسیدان ها، حفاظت از بدن در برابر استرس ها، آلودگی های شیمیایی و میکروبی، بیماری قلبی و سرطان هاست.
آب انار، جلوی تخریبات DNA و بیماری های حاصل از تخریب آن را می گیرد.
آب انار به کاهش خطر سرطان پستان کمک می کند و از سرطان پروستات جلوگیری کرده و یا رشد آن را آهسته می کند.
انار از بوجود آمدن سرطان پوست پیشگیری کرده و از پیشرفت سرطان پوست نیز جلوگیری می کند.

انار و دیابت

قند موجود در آب انار همانند قند موجود در آب دیگر میوه ها است. از این نظر بیماران مبتلا به دیابت باید در مصرف آن احتیاط کنند و در این مورد با پزشک خود مشورت کنند.

پیشگیری از بیماری آلزایمر و آرتروز با انار

التهاب یکی از مهم ترین دلایل بیماری آلزایمر، پارکینسون، آرتریت روماتوئید و سرطان است. مصرف منظم انار برای جلوگیری از آلزایمر توصیه شده است. برای درمان آلزایمر معمولاً از داروهای ضدالتهابی مانند ایندومتاسین استفاده می شود که همین ترکیب نیز در انار وجود دارد.
انار حاوی ویتامین های K، C و B۵ و مواد معدنی کلسیم، آهن، روی، منیزیم و فسفر است که به کاهش استرس، بیماری های قلبی کمک کرده و در برابر سرطان از بدن محافظت می کند.
بیماری پیش رونده آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل است که باعث اختلال در حافظه، تفکر و رفتار فرد می شود. دلیل این بیماری همیشه کهولت سن نیست و عوامل ژنتیکی، سکته مغزی و شوک عاطفی نیز می تواند منجر به این بیماری شود.
افزایش سن هنوز هم بزرگ ترین عامل خطر آلزایمر است که از آن گریزی نیست ولی با رعایت اصول بهداشتی و روانی می توان از این اختلال جلوگیری کرد و تمام افراد مسن محکوم به ابتلا به آلزایمر نیستند.
پیشگیری از آلزایمر چند راهکار ساده دارد که اکثر افراد از آن بی خبرند. تحقیقات اخیر پژوهشگران کمبریج نشان می دهد که آلزایمر چند دلیل عمده دارد که عبارت اند از: دیابت، آغاز فشار خون بالا از دوران جوانی، چاقی، عدم تحرک و افسردگی.
افرادی که در هفته ۲ لیوان یا بیشتر، آب انار می نوشند، احتمال پیشرفت و بروز آلزایمر در آن ها نسبت به افرادی که در هفته نصف لیوان آب انار مصرف می کنند، ۷۶ درصد کمتر است.
همچنین مطالعات نشان داده است که انار، آب انار، روغن انار، و همچنین رب انار حاوی خواص ضدالتهابی و مسکن طبیعی برای مفاصل است.
مصرف انار و سایر محصولات حاصل از آن، موجب پیشیگیری از تخریب مفاصل ناشی از آرتروز می شود. آب انار طبیعی ورم مفاصل و التهاب استخوان را تسکین داده باعث کاهش زوال غضروف است.

انار و بیماری های عفونی

انار از تعداد کرم های روده می کاهد!

کسانی که کرم دارند حدود سه یا چهار گرم پوست انار را با یک لیوان آب گرم میل نمایند. بهتر است یبوست نداشته باشند اگر چنانچه یبوست دارند یک روز قبل از خوردن پودر پوست انار مسهل یا سوپ‌های ملایم بخورند و ۲ ساعت بعد از خوردن پودر پوست انار مقداری سوپ میل شود.
برای درمان کرم کدو بین ۶۰ تا ۹۰ گرم پوست خشک کردة ریشه با ساقة انار را در ۲ لیوان آب به مدت ۲ شبانه روز خیس کرده سپس با حرارت ملایم آن را جوشانده تا آب به یک لیوان برسد، سپس صاف نموده در ۲ یا ۳ نوبت با کمی عسل مخلوط کرده میل شود. بعد از آن بیمار هنگام اجابت مزاج بر روی یک ظرف آب نیم گرم بنشیند تا کاملاً کرم کدو که همانا سر آن می‌باشد دفع گردد زیرا اگر سر آن باقی بماند مجدداً رشد می‌نماید. اما برای از بین بردن کرم کدو داروهای شیمیایی البته زیر نظر پزشک بهتر است.
در هنگام تب، به بیمار، انار یا آب آن را بدهید، چرا که در رفع تشنگی بسیار مفید است.
انار برای گلودرد بسیار مفید است.
انار به بهبود سرماخوردگی کمک کرده و ببماری های عفونی را از بدن دور نگه می دارد.
ترکیب انار و عسل برای گوش درد مفید است.

سلامت و زیبایی پوست و مو با انار

انار به علت دارابودن آنتی اکسیدان بالا، باعث کاهش آسیب های پوستی ناشی از اشعه ماورابنفش و دفاع در برابر رادیکال های آزاد در پوست می شود. همچنین تولید کلاژن در پوست، سفت شدن پوست، جلوگیری از ایجاد لکه های پوستی و کمک به بهبود زخم های پوستی از سایر فواید مصرف انار است.
آنتی اکسیدان ها منجر به تحریک گلبول های سفید خون برای خنثی کردن مواد سمی در بدن و در نتیجه ارتقاء سیستم ایمنی بدن می شوند. مصرف انار همچنین عامل کاهش سرعت فرایند پیری است و چین و چروک ها و خطوط ریز ناشی از افزایش سن و نور خورشید را کاهش می دهد. همچنین بسیاری از منابع از تاثیر مثبت انار به رفع جوشهای ناشی از پوست های چرب اشاره کرده اند.
ضمن اینکه مصرف منظم آب انار طبیعی می تواند به تقویت فولیکول های مو و کاهش ریزش مو نیز کمک کند. هسته انار از پیرشدن پوست جلوگیری می کند. اگر می خواهید جوان بمانید، انار مصرف کنید، زیرا خوردن انار باعث می شود که چند سال جوان تر از سنتان به نظر بیآیید.

انار و بارداری

مصرف آب انار یا عصاره آن برای خانمهای باردار بسیار توصیه شده زیرا علاوه بر رفع ویار به دلیل غنای بالای این میوه از نظر ویتامینها، موجب رشد مناسب جنین می شود. مادران باردار روزانه نصف لیوان آب انار مصرف کنند تا از زود به دنیا آمدن و از صدمات مغزی در نوزاد خود جلوگیری کنند.
ویتامین های A ، E، C، B۳ و اسید فولیک، پتاسیم و فیبر موجود در انار، برای حفظ سلامت مادر و نوزاد بسیار مفید بوده و یک لیوان آب انار، ۴۰ درصد ویتامین C مورد نیاز روزانه بدن را فراهم می کند.

کاهش وزن با انار

متخصصان تغذیه تاکید کرده اند که آب انار می تواند چربی های اطراف معده و شکم را در زنان و مردان چاق کاهش دهد.
انار موجب هضم بهتر مواد غذایی می گردد. آب انار برای بهبود اشتها نیز مفید است. دقت کنید که آب انار فقط بدون شکر و فاقد فروکتوز (نوعی قند) برای کاهش وزن مفید است. اگر قصد کاهش وزن دارید، باید بدانید که در ۱۰۰ گرم انار فقط ۸۳ کیلو کالری انرژی و یک گرم چربی وجود دارد.
متخصصان تغذیه در یک آزمایش یک ماهه ثابت کردند، میزان تشکیل سلول های چربی در اطراف شکم در افرادی که آب انار مصرف می کنند، کاهش می یابد.
پزشکان معتقدند که آب انار می تواند مقدار اسید های چرب موجود در خون را کاهش دهد.
آزمایشات قبلی که روی انسان و حیوانات انجام گرفته، نشان داده است که مقدار زیادی از این اسید چرب، ذخیره چربی را در اطراف شکم افزایش می دهد و در نتیجه سبب تشدید احتمال ابتلا به بیماری قلبی و دیابت نوع دوم می شود.
کسانی که آب انار می نوشند،چربی و فشار خونشان پایین می آید و بنابراین خطر بروز حملات قلبی و سکته مغزی و بیماری کلیوی در این اشخاص نیز به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند.

انار و سلامت کبد

انار دارای قند تانن و ماده مفید دیگری به نام مانتین است که برای کبد خوب می باشد و موجب تصفیه کبد می گردد. آب انار شیرین صفرا بر بوده و معده و کبد را تقویت می کند و در درمان تب های صفراوی و امراض جلدی مؤثر است.
به این منظور آب انار شیرین یا ترش را با پیه و شکر به هم می مالند و معجعونی تهیه می شود که ۵ تا ۱۰ سیر آن برای مداوای امراض فوق بسیار مفید است. آب انار شیرین برای درمان یرقان تجویز می شود.

انار و سلامت کلیه ها

انار، از بی نظمی و اختلال در کار کلیه ها می کاهد و به طور کلی ادرارآور است. مخلوط آب انار و شکر و نشاسته و صمغ عربی و روغن بادام، باز کننده ادرار و تقویت کننده کلیه و مثانه می باشد، مخلوط فوق را باید جوشاند و نیم گرم بخورند.

انار ملین یا یبوست‌آور؟

معمولا دانه‌های انار چون حاوی هسته فیبری و روغنی مشابه روغن هسته انگور است، ملین بوده و در مقایسه با آب انار جذب بهتری دارد. اما برخی از انواع انار حاوی دانه‌هایی است که پس از مصرف با ایجاد چسبندگی و سفتی خاصی در گروهی افراد باعث بروز یبوست می‌شود.
به همین دلیل برای بهره‌مند شدن از خاصیت لینت‌دهندگی انار در این افراد، آب انار در اولویت مصرف قرار دارد. این را هم بدانید اگر هسته دانه‌های انار را بجوید می‌توانید به آزاد‌سازی روغن آن که حاوی ترکیبات آنتی‌‌اکسیدانی و فنولی است و از ریسک ابتلا به سرطان و مشکلات عروقی می‌کاهد، کمک کنید.

فواید دیگر انار

  • خانمهای حامله اگر در دوران حاملگی رب انار بخورند ویار آنها از بین می‌رود. انار به علت دارا بودن مقادیری از ویتامین B-۶ ضد استفراغ می باشد.
  • آب انار شیرین می تواند توان جنسی را تقویت کند. نوشیدن منظم آب انار به طور قابل توجهی تعداد اسپرم در مردان را افزایش می دهد.
  • کسانی که کم خون هستند یا احساس خستگی زیاد می‌کنند از دم کرده یا جوشاندة برگ انار به عنوان چای استفاده (۱۰ گرم در ۲۵۰ سی‌سی آب) کنند.
  • دم کردة برگ انار میگرن را برطرف می‌نماید. ۵ عصر و آخر شب یک لیوان میل شود. ۵ گرم گل انار در یک لیوان آب جوش دم کرده.
  • ویتامین آ در انار برای بهبود بینایی و جلوگیری از ضعیف شدن چشم خوب است.
  • ویتامین ث موجود در انار، از خرابی دندان و لثه جلوگیری می کند.
  • آب انار برای صدای گرفته و خشن مفید است.
  • انار به دلیل داشتن مقدار زیادی ویتامین ب، اعصاب را تقویت می کند و نیز موجب کاستن استرس و پریشانی ناشی از یائسگی می گردد.
  • آب انار همچنین در درمان اسهال نیز موثر است. نوع جنگلی و خودروی آن که به ناردان معروف است کاربرد زیادی در درمان اسهال دارد.
  • جوشانده انار شیرین در درمان زخم و ورم معده بسیار مؤثر است.
  • نگاه داشتن آب انار ترش در دهان باعث از بین رفتن جوشهای دهانی و برفک می شود.
  • آب انار شیرین خارش بدن و مقعد و فرج را رفع می کند.
  • مصرف انار در معالجه راشیتیسم (نرمی استخوان) و کم خونی و ضعف اعصاب مؤثر است و به بدن نیرو می بخشد.
  • آب انار ترش و شیرین حرارت معده و غلیان و فشار خون را فرو می نشاند و همچنین اثر مستی را برطرف و مضرات دخانیات را خنثی میکند.
  • جوشانده پوست و گل انار به علت داشتن تانن قابض است و در موارد اسهال خونی و خونریزیهای شدید استعمال می شود. همچنین دانه خشک کرده انار قابض بوده و در اسهال حاد به کار می آید.
  • مالیدن جوشانده یا دم کرده کنستانتره آب انار برای التیام جراحات مؤثر است. جوشانده پوست انار خشک یا تازه، خونریزی بواسیر و امراض مقعد را معالجه می کند. برای این منظور بیمار در طشت محتوی جوشانده پوست انار می نشیند و یا پس از اجابت مزاج هر دفعه مقعد خود را با جوشانده پوست انار بشوید.
  • برای کسانی که خروج مقعد دارند پوست انار خشک یا تازه را در آب بجوشانند صاف کرده و بعد از هر بار اجابت مزاج در داخل آب نیمگرم یا سرد آن بنشینند.

خواص روغن دانه انار

- Advertisement -

روغن دانه انار (Pomegranate seed oil) حاوی مقادیر زیادی از اسید ellagic، که نوعی آنتی اکسیدان است که از سرطان پوست پیشگیری می کند.
روغن دانه انار از پوست محافظت می کند و اثرات مخرب نور خورشید را از بین می برد.
روغن دانه انار پوستهای خشک را درمان می کند. این روغن به راحتی در پوست نفوذ کرده، دارای خواص ضد التهابی و تسکین دهنده است، و به خاطر وجود آنتی اکسیدان، اسید punicic و امگا ۵ که اسیدهای چرب است، به سرعت پوست خشک و ترک دیده را مرطوب می کند.
روغن دانه انار ممانعت کننده قوی آنزیم های ایجاد کننده آماس و دارای مقادیر فراوانی از یک اسید چرب یگانه به نام Punicic acid میباشد که در روغن دانه انار منحصر به فرد است.
برای کنترل خشکی موهای فر، روغن دانه انار را امتحان کنید. این روغن را یک ساعت قبل از شستشو به مو ها بزنید. همچنین اگر می خواهید موهایتان فر نشود، فقط یک قطره از روغن دانه انار بین دست های خود ریخته وبه موها بزنید هم درخشان میی شود و هم فر نمی شود.
البته دانشمندان خاطر نشان کرده اند که اثرات درمانی روغن دانه آنار تنها از مصرف مرتب آن در زمان طولانی به دست می آید.

خواص پرده های انار

مصرف انار به صورت دانه شده و همراه با شکر اصلا توصیه نمی شود و انار را باید با پرده های سفید اطراف دانه ها مصرف کرد؛ زیرا این لایه حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر نامحلول است که این فیبر نامحلول به حرکات دستگاه گوارش، رفع مشکلات دستگاه گوارش، جلوگیری از یبوست و کاهش اضافه وزن و کنترل اشتهای کاذب کمک می کند.

مضرات و موارد منع مصرف انار

از مصرف انار با داروهایی که برای فشار خون بالا استفاده می‌شوند جدا خود داری نمایید. از آنجا که انار خود کاهش دهنده فشارخون است، مصرف انار با این داروها می‌توان باعث افت شدید فشارخون شود.

در هنگام مصرف انار با هریک از داروهای زیر محتاط باشید:

کاربامازپین (Tegretol)
روزوواستاتین (Crestor)
تولباتامید (Orinase)
وارفارین (کومادین). مصرف انار با وارفارین ممکن است، اثر و اثرات جانبی وارفارین را افزایش دهد.
خوردن انار ترش برای مبتلایان به زخم معده و روده جایز نیست.
انار برای افراد سرد مزاج زیان بخش می باشد. اشخاصی که دارای طبع سرد و تر هستند بعد از خوردن انار کمی زنجبیل با نبات بخورند.
افراط در خوردن انار باعث یبوست، ناراحتی معده و خراشیدگی در گلو می شود.
افرادی که مبتلا به ناراحتی ریوی می باشند در مصرف انار احتیاط کنند.
در موقع خوردن جوشانده پوست انار از خوردن روغن کرچک خودداری شود؛ زیرا ممکن است ایجاد مسمومیت نماید.

انار ترش نیروی جنسی را کاهش می دهد.

جوشانده پوست درخت و پوست ریشه انار که برای رفع کرم بکار می رود ممکن است ایجاد سرگیجه و استفراغ کند. بهر حال در خوردن جوشانده آن باید احتیاط کرد و این کار باید تحت نظر متخصص انجام گیرد.

نکاتی جهت خرید و نگهداری انار

انار اصولا میوه ماندگاری است، به شرطی که در محیطی مناسب نگهداری شود. محیط مرطوب، حتی اگر یخچال باشد، باکتریها و قارچ‌ های پوسته انار را فعال می کند و کپک می زند؛ پس انار را در ظرف دردار یا پلاستیکی که رطوبت را حفظ می کند، نگه ندارید.
انار تازه را می شود در دمای اتاق و البته در محیطی تاریک و خنک، تا یک هفته نگه داشت.
شپشک، شته و کنه آفت‌ های مهم انار هستند اما «کرم گلوگاه» اصلی ترین دشمن این میوه است که واقعا از گلوگاه انار وارد می شود و خرابکاری می‌کند. لذا هنگام خرید، اول به گلوی انار نگاه کنید؛ اگر سیاه باشد، احتمال وجود کرم گلوگاه در آن زیاد است.
برای نگهداری انار به مدت طولانی تر می توانید آن را لای کاغذ روزنامه پیچیده و در سبد چوبی در جایی دور از آفتاب و خنک مثل زیرزمین، از سقف آویزان کنید. البته در بازار کاغذ های مخصوصی آغشته به مواد نگهدارنده هم وجود دارند.
برای نگهداری بیشتر، باید انار ترک خورده را داخل یخچال گذاشت. به این طریق تا ۲ هفته می شود انار را سالم نگه داشت.
کسانی که می خواهند انار تابستان را برای زمستان‌ انبار کنند، چاره‌ ای ندارند جز اینکه دانه‌های آن را در ظرف درداری، در فریزر بگذارند. تجربه نشان می‌دهد تا ۶ ماه می‌شود از سلامت دانه‌های انار مطمئن بود.
همیشه بهتر است انار را تازه بخرید، به‌ ویژه در فصل پاییز، چون از ابتدای این فصل، زمان برداشت انار شروع می‌شود. انار حتی بعد از رسیدن کامل، تا ۲ ماه می‌تواند روی درخت سالم بماند.

دانستنیهای بیشتر در مورد انار

درخت انار با نام علمی Punica granatum، جزو درختچه ها بوده و میوه آن خوراکی و دارای مقدار زیادی ویتامین C، مواد قندی و اسیدهای آلی می باشد. پوست، ریشه و ساقه درخت انار تانن فراوان و آلکالوئیدهای مختلف دارد که یکی از آنها پله تیرین (Pelletierine) است که بهترین داروی کرم کدو و سایر انگلهای روده می باشد. این درخت در بیشتر مناطق کشور ایران پرورش داده می شود.
انار از میوه‌های درختی است که دانه‌هایی قرمز، سفید و یا به رنگ‌ هایی بین این دو دارد. رنگ پوست آن نیز اغلب قرمز و گاه سیاه و یا تقریباً زرد است.
این درخت یکی از اولین گیاهان اهلی شده‌ و بومی مناطق شرق ایران تا کوه‌های هیمالیا در شمال هند می باشد. انار تقریباً در هر آب و هوایی و هرگونه خاکی می‌تواند رشد کند و میوه دهد، ولی آب زیاد در زمان رسیدن میوه باعث ترک خوردن آن میوه می شود.
انار، گرمای زیاد با باد خشک و سرمای تا ۱۰- درجه سانتی گراد را می‌تواند تحمل کند.
شهرستان‌ های ساوه، نی‌ ریز و فردوس در ایران به‌ ترتیب بزرگ‌ ترین تولید کنندگان انار در ایران بوده و این کشور با تولید سالانه ۸۰۰ هزار تن انار، بزرگ‌ ترین تولید کننده انار در دنیا و هندوستان دومین کشور تولید کننده ‌است.
از میوه انار فراوری های زیادی از جمله آب انار، رب انار، لواشک انار و مربای انار تهیه می‌شود. از پوست انار برای تهیه رنگ‌های سنتی استفاده می‌شود، از برگ آن نیز سابق بر این استفاده می‌کردند. همچنین از پوست انار برای دباغی کردن پوست و از گل انار برای برخی مصارف دیگر استفاده می‌ گردد. جوشانده که از جوشاندن پوست انار در اب بدست می اید برای مشکل گوارشی و گلو درد دارو گیاهی محسوب می شود.
انار یکی از میوه‌هایی است که از قدیم وجود داشته است حتی در کتاب مقدس چندین بار نام آن ذکر شده است. هومر شاعر معروف یونان در کتاب خود (اودیسه) از آن نام برده است.
معروف است که حضرت سلیمان باغ بزری پر از درختهای انار داشته که به ان عشق می‌ورزیده است.
درخت انار بومی ایران و مناطق مجاور آن است. کلمه انگلیسی Pomegranate از زبان یونانی مشتق شده که به معنی سیب با هسته‌های زیاد می‌باشد.

آب انار پاستوریزه

حرارت زیاد در حین پاستوریزه کردن، موجب از بین رفتن مقداری از مواد مغذی موجود در انار می شود.همچنین نگهداری انار در ظروف پلاستیکی بسیار مضر است. قوطی های پلاستیکی، مواد شیمیایی را به محتویات داخل قوطی انتقال می دهند که این مواد برای سلامتی خطرناک هستند.

انواع انار

خرید انار خوب، نیاز به آگاهی از ویژگی انارهای معروف و نکته‌های ویژه‌ای دارد. می‌گویند در ایران بیش از ۷۴۰ نوع انار وجود دارد اما «شهسوار دانه قرمز، میخوش، شیرین ساوه، آلک ساوه، ملس اصفهانی دانه قرمز، شیشه کپ خراسان و قجاق قم» از انواع معروف انار ایرانی‌اند.
هنگام خرید انار، به غیر از اسم و رسم انار باید ببینید آیا انار، نسبت به جثه‌اش سنگین است یا نه؛ این نکته به همراه پوست صاف و شفاف، نازک و بدون ترک، می‌تواند نشانه مرغوبیت انار باشد.

انار خفر شیراز

نماد انارهای سفید و شیرین است. کمی ارزان‌تر از بقیه است چون ظاهرا خون آنها قرمزتر از این یکی است! اما خاصیت انار سفید بیشتر است؛ امگا ۳، امگا ۶ و مواد غذایی بیشتری دارد و اتفاقا در کشورهای اروپایی، گران‌تر از نوع دانه قرمز آن است.

انار ساوه

انار ساوه معروف است. شاید به ۳ دلیل؛ شیرینی، پوست نازکی و ماندگاری طولانی.

انار فیروزکوه

این انار دانه درشت است و آبدار؛ پوست مقاومی در برابر ضربه داشته و ترکیدگی کمی هم دارد. مزه‌اش ملس (ترش و شیرین) است و قابلیت ماندگاری بالایی دارد و بهترین نوع انار برای کسانی است که مبتلا به فشار خون یا غلظت خون هستند.

انار نیزار قم

این انار دیررس و دانه درشت است با طعم ملس و پوستی نازک که کمتر می‌شود روی آن ترکیدگی دید.
اما ویژگی مهم آن این است که در برابر اغلب آفت‌ها مخصوصا کرم گلوگاه مقاوم است و همین باعث ماندگاری طولانی آن می‌شود. برای آنها که انار را مثل پیاز و سیب‌زمینی زیاد می‌خرند و یکجا حتی تا بهار نگه می‌دارند، این نوع بهترین انتخاب است.

انار فردوس خراسان

زیاد قیافه ندارد اما در عوض به جای ۶/۱۶ درصد قند، ۲ درصد بیشتر یعنی ۶/۱۸ درصد قند مفید دارد.
مواد «فنولیک» این انار هم آن‌ قدر هست که بتواند مسمومیت کبد را درمان کند. اما شاید مهم‌تر از همه اینها، قابلیت ماندگاری آن است؛ انار فردوس را تا ۳ ماه می‌شود سالم نگه داشت.

انار سیاه

انار سیاه را کمتر دیده‌اید. بیشتر از آنکه توی جعبه میوه‌فروش‌ها باشد، توی قوطی عطاری‌ها پیدا می‌شود چون خاصیت درمانی زیادی دارد. «زردی، اسهال و سیاه سرفه» اصلی‌ترین بیماری‌هایی است که دوایشان انار سیاه است.
این انار، دانه درشت و شیرین است، با پوستی متوسط که ترکیدگی زیادی دارد. زودرس است و البته در برابر کرم گلوگاه مقاوم. این انار معمولا به محض رسیدن، روی همان شاخه ترک می‌خورد و غیر از خاصیت‌های درمانی، برای عکس‌گرفتن خیلی زیباست.

انار آقا محمدعلی گلوبسته

این انار با اسم طولانی جالبش، دانه‌های درشت و شیرینی دارد که زیر یک پوست ضخیم دسته به دسته نشسته‌اند.
ترکیدگی پوست این انار کم است و مقاومت خوبی در برابر کرم گلوگاه دارد. معمولا هم آفتاب‌سوخته و زودرس است.

انار شیرین یزد

این انار مثل لهجه خود یزدی‌ها شیرین است. دانه درشت است و معمولا سفید تا صورتی کم‌رنگ و رو.
کرم گلوگاه برای نفوذ در این انار مشکل دارد. انار شیرین یزدی را با پوست نازکش کمتر همراه این کرم می‌بینیم. اما پوست این میوه یزدی حسابی ترک می‌خورد و ماندگاری بسیار کوتاهی دارد.

قجاق گلوبسته و گلوبلند

اینها آخر انارهای ترش و شیرین و به اصطلاح ملس دانه‌درشت‌اند؛ با پوستی نازک که معمولا ترک‌خوردگی ندارد.
مهم‌تر اینکه نسبت به کرم گلوگاه مقاومند و پوستشان آفتاب‌سوخته نمی‌شود. انارهای قجاق را آخر پاییز می‌شمارند چون نسبت به بقیه دیررس به حساب می‌آیند.

خواصی که در انار نهفته است در رب آن نیز موجود است البته به شرطی که رب به صورت طبیعی و از انار مرغوب و طی فرآیند بهداشتی تهیه شود، در این صورت فقط از ویتامین C آن کاسته شده و تا حدود زیادی دیگر خواص انار حفظ خواهد شد.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.