راهنمای شکم‌گردی در آتن

«می‌تونین بهم بگین دیوونه، اما کار هر روز و هرشب من در یونان، خوردن موساکا و فِراپه بود. قبل از سفر به اینجا فکر نمی‌کردم اولویتم شکمم باشه اما خب جای اولویت‌هام عوض شد.»

این نقل قول از آنت (Annette) جهانگرد، بلاگر و صاحب وب‌سایت معروف Bucket List Journey است. این دختر پرجنب و جوش به کشورهای زیادی سفر کرده و اعتراف می‌کند که امتحان کردن غذاهای یونانی جذاب‌ترین تفریحی بوده که داشته. درباره‌ی شکم‌گردی در یونان حق کاملا با آنت است. خیلی از گردشگرانی که به یونان رفتند معتقدند شکم‌گردی یونانی دست‌کمی از دیدن جاهای دیدنی این کشور ندارد حتی بعضی وقت‌ها زورش به بقیه هم می‌چربد.
در سفر به آتن، پیدا کردن غذاخوری‌ها و کافه‌های خوب شهر با کمک گرفتن از تکنولوژی خیلی راحت است. مثلا اپلیکیشن Four Square از بهترین‌هایی است که کمک‌تان می‌کند. اما اگر حوصله‌ی جستجو در این App را نداشتید، چند رستوران و کافه‌ی خوب را در این شهر معرفی می‌کنیم که کارتان راحت شود.

در یونان انتظار چه جور غذاهایی را باید داشته باشیم؟​​​

واقعا غذای یونانی شامل چه چیزی است که این همه عاشق و سینه چاک از جاهای مختلف دنیا دارد؟ شاید دلیلش برمی‌گردد به استفاده از مواد غذایی اولیه‌ی تازه و خوش خوراک بودنش برای هر فرهنگ و ملیتی.

یونانی‌ها استاد ترکیب سبزیجات و میوه‌های تازه به خصوص زیتون (و البته سایر مشتقاتش مثل روغن زیتون) با انواع و اقسام ادویه‌ها هستند. آن‌ها معتقدند که با خوردن روغن زیتون پوست شفافی خواهند داشت و از طرف دیگر طول عمرشان زیاد می‌شود.

غذای یونانی

آنقدر تنوع غذاهای یونانی بالاست که گرسنه ماندن در این کشور واقعا کار سختی است. 

یونان در جایی از دنیا قرار گرفته که مثل پل ارتباطی بین بخش غربی و شرقی دنیا عمل می‌کند. خیلی از فرهنگ‌های غذایی در اینجا به هم می‌رسند و از همین کشور به جاهای دیگر دنیا می‌روند. برای همین طعم غذاهای یونانی به مذاق بیشتر آدم‌های دنیا خوش می‌آید.

بفرمایید صبحانه‌ی یونانی!

فرهنگ صبحانه‌خوری یونانی به طور معمول به دو زمان تقسیم می‌شود: اولی یک وعده‌ صبحانه‌ سبک شامل قهوه و Paximadi است. Paximadi که شبیه نان سوخاری خودمان است که از آرد گندم، جو یا نخود درست می‌شود و ساختاری سفت و Crispy دارد.

paximadi

معمولا Paximadi را داخل چای، شیر یا قهوه می‌زنند تا خیس شود و راحت‌تر بخورند.

به جز Paximadi از نان Eliopspomo هم بخورید که ترکیبی از نان فتا و زیتون است.

بعد از این صبحانه‌ی سبک، می‌رسیم به Dekatiano؛ یعنی صبحانه‌ی ساعت 10. Deka به یونانی یعنی عدد ده که وجه تسمیه‌ی مناسبی برای معرفی این وعده‌ی صبحانه است. دِکاتیانو پر و پیمان‌تر است و شامل Galatopita (پای شیری)، Tiganites (پنکیک یونانی) و Petimezi (شیره‌ی انگور)، پنیر فتا و املت یونانی است.

Tiganites

تفاوت پنکیک یونانی با سایر پنکیک‌ها در استفاده از گردو و عسل است. 

به کدام کافه‌ها و رستوران‌های آتن سر بزنم؟

◊ رستوران Funky Gourmet
اینجا رستورانی معمولی نیست. صاحبانش اعتقاد دارند که تهیه و سِرو غذا باید با خلاقیت و جذابیت همراه باشد. «ما غذاهای اصیل یونانی را بازآفرینی می‌کنیم تا تجربه‌ی هیجان‌انگیزی به مشتریان‌مان بدهیم.» سرآشپزهای این رستوران تبحر خاصی در ترکیب طعم‌های مختلف و ارائه‌ی شکل جدیدی از غذا دارند.
Funky Gourmet در قلب شهر آتن و منطقه‌ی Keramikos قرار گرفته و طراحی داخلی فوق‌العاده‌ زیبایی دارد. آن‌ها از سال 2009 کارشان را شروع کردند و تا الان چندین جایزه‌ی بین‌المللی مثل Michelin Star را برده‌اند؛ جایزه‌ای که به بهترین رستوران‌های سراسر دنیا تعلق می‌گیرد.

رستوران funky gourmet

این عکس به خوبی نشان می‌دهد که Funky Gourmet چه سبکی از ارائه‌ی غذا دارد.

یکشنبه‌ها و دوشنبه‌ها مخصوص رزرو خصوصی و مراسم خاص در Funky Gourmet است. بنابراین باید در سایر روزهای هفته از 7 عصر تا 12 شب به اینجا بروید.

ساعت 21:45؛ زمان آخرین سفارش
قبل از این ساعت در Funky Gourmet باشید، چون تا همین زمان سفارش غذا گرفته می‌شود.

◊ رستوران Dinner in the Sky
تا حالا در ارتفاعی 50-40 متری بالاتر از سطح زمین به صندلی بسته شدید تا غذا بخورید؟ مطمئنا جواب‌تان نه است. رستوران Dinner in the Sky دقیقا همین کار را برای شما می‌کند. اینجا مخصوص کسانی‌ست که هیجان و ریسک‌پذیری را بخش مهم سفرشان می‌دانند؛ فرقی هم ندارد در چه موقعیتی باشند. حالا این موقعیت غذا خوردن باشد چه بهتر! 

این هم نمایی کلی از Dinner in the sky شهر آتن

Dinner in the sky میزی بزرگ و مجهز با صندلی‌های مخصوص است که شاید در نگاه اول شما را یاد شهربازی بیندازد. اما خب سِرو غذا وسط این میز چیزی نیست که بشود در شهربازی‌های معمول دنیا پیدا کرد. با پرداخت 135€ روی یکی از صندلی‌ها می‌نشینید و کمربند ایمنی را می‌بندید. سقف این میز شیشه‌ای است و با طنابی محکم به جرثقیل متصل شده که کل ملحقات میز و صندلی‌ها را بالا می‌برد.

سرآشپز و کارکنان رستوران dinner the sky

سرآشپز و چند خدمتکار هم در وسط میز ایستاده‌اند تا غذاها را آماده کنند و در بشقاب‌تان بگذارند.

2 زمان رزرو برای Dinner in the sky در نظر گرفته شده: Sunset Dinner و City Light Dinner. برای دیدن آتن هنگام غروب آفتاب، Sunset Dinner را انتخاب کنید که زمانش 19:15 است.City Lights Dinner در ساعت 21:30، هم مخصوص کسانی است که می‌خواهند شب آتن را ببینند، شبی که با چراغ‌ خانه‌ها و خیابان‌ها و نورپردازی‌های آکروپولیس جور دیگری جذاب است.

◊ خانه جورج و والیا
وقت برای رستوران‌گردی در آتن هست اما این‌که به خانه‌ی یک شهروند آتنی دعوت شوید و از نزدیک فرهنگ غذایی یونانی را لمس کنید چیز دیگریست. Dinner Party At Valia & George’s Home شکم‌گردی کاملا متفاوتی در آتن است. جورج و والیا زوج آتنی هستند که تصمیم گرفتند با شیوه‌ی متفاوتی به گردشگران شهرشان کمک کنند تا خوش بگذارند. شما می‌توانید به خانه‌شان بروید، دستپخت خوشمزه‌‌شان را بخورید و در گپ و گفت 3 ساعته‌ای با آن‌ها بیشتر آشنا شوید. فقط از قبل با آن‌ها در تماس باشید و در ایمیل خودتان اعلام کنید که چه سلیقه‌ی غذایی دارید یا به چه چیزهایی حساس هستید. هزینه‌ی هر نفر 40 یورو است که نیازی به پیش‌پرداخت برای رزرو هم نیست.

معمولا بین 5 تا 6 غذای مختلف در این تور شکم‌گردی خانگی سِرو می‌شود.

◊ کافه نوئل
خودِ آتنی‌ها عاشق کافه نوئل با آن فضای گرم و خودمانی‌اش هستند. هنر و معماری هاوانایی و پاریسی بیشترین تاثیر را روی طراحی داخلی اینجا گذاشته. کاشی‌های منقوش، ساعت دیواری‌های بزرگ، لوسترهای طلایی و لامپ‌های ریز خورشیدی از مهم‌ترین اِلمان‌های نوئل هستند. نوئل از آن کافه‌های اصطلاحا «شیک و پیک» نیست، در عوض با طراحی سبک وینتژی (Vintage) که دارد، مخصوصا آن فرش‌های قرمز حس نوستالژی به شما می‌دهد.

کافه نوئل آتن

در Vintage فرش برای مشخص کردن محدوده‌ی غذاخوری و میزها به کار می‌رود.

میزهای چوبی و گرد یا چسبیده به دیوار از خصوصیات مهم کافه نوئل است.

کافه نوئل هرروز هفته از 10 صبح تا 2 نیمه‌شب باز است که البته در روزهای جمعه و شنبه به 4 صبح هم می‌رسد. برای رفتن به اینجا باید به خیابان Kolokotrani 59B بروید که تنها یک خیابان با آگورای باستانی آتن فاصله دارد.

◊ کافه حیاط Cabezon
در جریان شکم‌گردی آتنی یادتان باشد که تابلوی همه‌ی کافه‌ها و رستوران‌های شهر مثل سایر شهرهای دنیا در معرض دید عموم نیست. بنابراین باید شَمِ کاراگاهی داشته باشید و خیابان‌ها و کوچه‌های شهر را بیشتر بگردید. آن وقت است که در لابلای همین کاراگاه‌بازی‌ها به کافه‌های هیجان‌انگیزی می‌رسید که شبیهش را قبلا ندیده‌اید. کافه Cabezon دقیقا چنین ویژگی را دارد؛ حیاطی پنهان در کوچه‌ای باریکی در منطقه‌ی Metaxourgerio. اینجا پاتوق محلی‌هاست و از منطقه‌ی توریستی شهر دور است.

کافه کابزون

غذاهای ارزان و خوشمزه، محیط دلباز و خنک و پرسنل مهربان از خصوصیات اصلی اینجاست.

در طول هفته کابِزون واقعا شلوغ است و دانش‌آموزان، دانشجویان و گروه‌های دوستانه مشتری‌های اصلی‌اش هستند. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم که آخر هفته‌ها به اینجا بروید و قبل از ساعت 9 شب آنجا باشید تا راحت‌تر صندلی گیرتان بیاید.

پیشنهاد هرکسی که به کابزون رفته Cheese balls with a spicy sauce است که بسیار خوشمزه و ارزان است.

◊ کافه حیاط Avli
هیچی بیشتر از رنگ آبی و دیوارهای سفید یک حیاط نمی‌تواند تداعی‌کننده‌ی معماری آتنی باشد. کافه Avli درست همین ویژگی‌ها را دارد: حیاطی باریک و طولانی با دیوارهای سفید در محله‌ی Psyrri و خیابان Agiou Dimitriou. به جز پنجره‌های آبی رنگ از گلدان‌های زیادی هم استفاده شده. Avli با آن میز و صندلی‌های فلزی و چوبی‌ یادآور روزهای دهه‌ی 50 میلادی آتن است. روزهایی که هنوز مدرنیته وارد بخش‌های مختلف شهر نشده بود و صمیمت آدم‌ها در کافه‌ها بیشتر بود. منوی Avli پر است از دسرهای سنتی یونانی، سالاد، سبزیجات سرخ‌شده، املت و کوفته که میانگین هزینه‌ای که برای‌شان پرداخت می‌کنید بین 8 تا 10 یورو است. ما پیشنهاد می‌کنیم Pokilia سفارش دهید: ترکیبی از چند غذای مختلف یونانی که هم ارزان است هم شکم‌پُرکن.

avli-cafe

به جز سه‌شنبه‌ها، Avli از ساعت 3 بعداز ظهر تا 2 نیمه‌ شب باز است.

آدرس کافه‌ها و رستوران‌های آتن
در نقشه‌ی زیر جای کافه‌ها و رستوران‌هایی که معرفی کرده‌ایم، آورده‌ایم. کافی‌ست که روی هرکدام از آیکون‌ها کلیک کنید تا اطلاعات و عکس‌های مرتبط با هر کافه یا رستوران را ببینید.

رستوران‌های ایرانی در آتن کجاست؟

◊ رستوران آناهیتا
در جستجوی ذائقه‌ی ایرانی می‌رسیم به رستوران آناهیتا در خیابان Chalandari. آناهیتا از سال 1990م. با سرو غذاهای حلال ایرانی کارش را شروع کرد و تا امروز معروف‌ترین رستوران ایرانی شهر است. آناهیتا با سرو انواع و اقسام غذاهای ایرانی دست‌تان را در انتخاب کاملا باز می‌گذارد. با این حال کباب‌های اینجا بیشتر معروف‌اند و مهم‌ترین انگیزه‌ی سر زدن ایرانی‌های ساکن آتن یا گردشگران به اینجاست. هر سفارش با این‌که برای یک نفر است اما حجم زیادی دارد.

رستوران آناهیتا آتن

آناهیتا روزهای دوشنبه‌ تعطیل است پس برنامه‌‌ی شکم‌گردی‌‌تان را به سایر روزهای هفته موکول کنید.

طعم کوبیده‌های آناهیتا درست مثل کوبیده‌های رستوران‌های ایرانی‌ست.

از ساعت 18:30 تا 23:30 اینجا باز است و شما فرصت کافی خواهید داشت تا در مدتی که دور از ایران هستید، دلی از عزا دربیاورید، قرمه‌سبزی یا چلو کوبیده با دوغ بخورید و از دیدن فضای سنتی-ایرانی رستوران لذت ببرید.

◊ رستوران پارس
رستورانی که به گفته‌ی مدیرش بیش از 90% مشتریانش یونانی هستند، بدون شک غذاهای خاص و خوشمزه‌ای باید داشته باشد. اگر سری به صفحه‌ی این رستوران در تریپ‌ادوایزر بزنید، خواهید دید که آدم‌های زیادی از ملیت‌های مختلف بارها و بارها به پارس سر زده‌اند و هیچ‌وقت از غذاهایش خسته نشدند.

رستوران پارس آتن

قیمت‌ غذاهای این رستوران نسبت به حجم و کیفیت غذاهایش مناسب است.

به جز خوراک‌ها و غذاهای خوشمزه‌ی رستوران پارس باید از لابی مشهورش هم بگوییم که با طراحی سنتی‌اش شما را به ایران قدیم می‌برد. فرش‌های خوش‌رنگ ایرانی، دیوارهای کاه‌گلی و سقف حصیری که در روزهای گرم تابستان برداشته می‌شود از بخش‌های مهم تزئینی رستوران پارس هستند.

بشقاب کباب پارس را حتما امتحان کنید.

در مقایسه با رستوران آناهیتا، این رستوران تمام روزهای هفته باز است. البته ساعت‌های‌شان تفاوت‌هایی با هم دارد: روزهای شنبه و یکشنبه از ساعت 1 بعدازظهر تا 12 نیمه‌شب باز هستند و سایر روزهای هفته از 6 بعدازظهر تا 12 نیمه‌شب.

رستوران‌ها ایرانی آتن
در نقشه‌ی زیر جای کافه‌ها و رستوران‌هایی که معرفی کرده‌ایم، آورده‌ایم. کافی‌ست که روی هرکدام از آیکون‌ها کلیک کنید تا اطلاعات و عکس‌های مرتبط با هر کافه یا رستوران را ببینید.

غذاهای خیابانی آتن را کجا بخوریم؟

کولوریا
اولین تجربه‌ی شکم‌گردی خیابانی شما در آتن به احتمال زیاد با کولوریا یا کولوراکیا (Koulouria/Koulourakia) شروع می‌شود. هرجایی که باشید به فاصله‌ی چند متر به چند متر دکه‌های کولوریا فروشی (Koulourigs) را خواهید دید که کولوریا می‌فروشند: شیرینی‌های گِردی که با دانه‌های سویا پوشیده می‌شوند و به لطف عسل و وانیل طعم شیرین و لذیذی دارند.

کولوریا

در ترکیه کولوریا به اسم سیمیت معروف است.

معمولا یونانی‌هایی که دنبال صبحانه‌ای سریع، نیروبخش و ارزان هستند، کولوریا را انتخاب می‌کنند. البته این شیرینی مخصوص عید ایستر هم است. خانواده‌های یونانی کنار هم جمع می‌شوند و با هم کولوریا درست می‌کنند که این کار به طور سنتی زیر نظر شخص مسن خانواده یعنی مادربزرگ‌ها انجام می‌شود.

سوولاکی (Souvlaki)
در فرهنگ غذایی یونانی، به هر تکه گوشت یا سبزیجاتی که به سیخ کشیده می‌شود سوولاکی می‌گویند. برای همین نباید سوولاکی را محدود به گوشت خاصی کرد. معمول‌ترین گوشت برای سوولاکی، خوک است اما گوشت‌های مرغ، گوساله و گوسفند هم طرفداران خاص خودشان را دارند. بنابراین برای ما ایرانی‌هایی که دنبال گوشت حلال هستیم، امتحان کردن سوولاکی در حد آرزو و حسرت نمی‌ماند.

به جز سوولاکی با سیخ، آن را با نان پیتا و گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی سرخ‌شده و لیمو هم سرو می‌کنند.

موساکا (Moussaka)
به احتمال زیاد آنِت عاشق بادمجان بوده که هر روز و هر شب موساکا می‌خورده. حق هم داشته، کمتر کسی می‌تواند در مقابل ترکیب خوشمزه‌ی بادمجان، سیب‌زمینی، نعنا و گوشت مقاومت کند. موساکا از آن غذاهایی‌ست که یونانی‌ها به عنوان غذای ملی‌شان معرفی می‌کنند. برای درست کردنش لایه لایه بادمجان و گوشت مثل لازانیا روی هم چیده می‌شود و در آخر سس بِشامل (béchamel sauce) را رویش می‌ریزند.

موساکا

بشامل از کره، آرد، شیر، نمک و کمی جوز هندی درست می‌شود و بهترین مکمل برای موساکا است.

در مغازه‌ی مِلیارتوس (Meliartos)خیابان Aiolou می‌توانید موساکا‌ی خوشمزه‌ای پیدا کنید.

اسپاناکوپیتا (پای اسفناج)
سبزیجات و پنیر پای ثابت بیشتر غذاها و اسنک‌های میان‌ وعده‌ی یونانی‌اند. اسپاناکوپیتا هم از این قاعده مستثنی نیست. خمیر فیلو یا خمیر یوفکا در این میان‌وعده‌ی خوشمزه و سبک مثل بقچه‌ای‌‌ بقیه‌ی مواد را در دلِ خودش نگه می‌دارد. اسفناج، پنیر زیاد و ادویه‌های متنوع از موادی است که داخل پای اسفناج پیدا می‌شود.

اسپاناکوپیتا

سر راه‌تان به آکروپولیس می‌توانید به کافه‌ی Smile در خیابان 24 Syngrou بروید و اسپاناکوپیتای تازه‌ای بخورید.

دلمه (Dolmadakia)
هنوز کسی نمی‌داند اولین‌بار چه کسی به فکرش رسید می‌شود با برگ مو هم غذا درست کرد، اما هر که بود باید ممنونش باشیم! Dolmadakia به لطف یونانی‌ها در سراسر جهان بیشتر با نام دلمه یا دلما شناخته می‌شود و غذایی پرطرفدار و خوش خوراک است. آن‌چه که دلمه‌ی برگ موی یونانی را با ایرانی متفاوت می‌کند، دانه‌های درخت کاج است که در این نوع دلمه استفاده می‌شود.

فرقی ندارد کجای شهر باشید، در هر رستوران و دکه‌های غذافروشی خیابانی دلمه پیدا می‌شود.

سالاد Horiatiki
سالاد یونانی درست مثل سالاد شیرازی برای ما، عضو اصلی سفره‌های یونانی‌هاست. گوجه فرنگی تازه، خیار، روغن زیتون، زیتون، پنیر فتا، فلفل سبز، پیاز اورِگانو و نمک از اجزا و طعم‌دهنده‌های اصلی این سالاد هستند که بعضی وقت‌ها سرکه، جعفری و سیر هم به آن اضافه می‌کنند.

horiatiki

این سالاد در بیشتر کافه‌ها، رستوران‌ها و دکه‌های غذافروشی خیابانی هست.

فراپه‌ی یونانی
هیچ کافه‌ای را در یونان پیدا نمی‌کنید که فراپه نداشته باشد. این نوشیدنی محبوب مردم یونان نشانه‌ای از فرهنگ مردم قهوه‌باز یونانی است که خودشان اختراعش کردند. می‌گویند در سال 1975م. شرکت نستله (Nestlé) نمایشگاهی تجاری در شهر تسالونیکی (دومین شهر بزرگ یونان) برگزار کرد. در این نمایشگاه یکی از کارمندان یونانی نستله، هوس قهوه کرد و چون آب جوش نداشت، با آب و یخ قهوه را در یک Shaker مخلوط کرد که نتیجه‌اش شد فراپه (سرد شده با یخ). نستله بعد از این ماجرا فراپه را به بازار عرضه کرد. 

کارمند نستله هیچ‌وقت فکرش را نمی‌کرد که ابتکارش تبدیل به نوشیدنی پرطرفداری در کافه‌ها شود.

قهوه پایه‌ی اصلی فراپه بود اما به مرور سایر طعم‌دهنده‌ها و موادی مثل میوه یا بستنی هم به آن اضافه شد. امروزه منوی کافه‌ها پر است از فراپه‌ با طعم‌های مختلف.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.