درمان کبد چرب با ۱۲ خوراکی و رژیم غذایی

یکی از روش‌های اصلی درمان بیماری کبد چرب، بدون در نظر گرفتن نوع آن، رژیم غذایی است. همان‌طور که از اسم‌اش مشخص است، بیماری کبد چرب یعنی در اطراف کبد شما چربی بسیار زیادی وجود دارد. در یک بدن سالم، کبد به از بین بردن سموم کمک می‌کند و صفرا، یا همان پروتئین گوارشی را تولید می‌کند. بیماری کبد چرب به کبد آسیب می‌زند و مانع از آن می‌شود که به درستی کار کند.

در کل رژیم غذایی کبد چرب شامل این موارد است:

  • – میوه و سبزیجات زیاد
  • – گیاهان سرشار از فیبر مانند حبوبات و غلات کامل
  • – شکر افزودنی، نمک، چربی ترانس، کربوهیدرات تصفیه‌شده و چربی اشباع بسیار کم
  • – عدم مصرف الکل

رژیم غذایی کم‌چرب و کم‌کالری می‌تواند به شما کمک کند وزن خود را پایین بیاورید و خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را کاهش دهید. به‌طور ایده‌آل اگر اضافه وزن دارید باید هدف‌تان این باشد که حداقل ۱۰ درصد وزن بدن‌تان را کاهش دهید.

۱۲ خوراکی و نوشیدنی که باید برای کبد چرب مصرف کنید

در ادامه چند خوراکی و نوشیدنی آمده‌است که باید در رژیم غذایی سالم خود بگنجانید:

۱. قهوه برای پایین آوردن آنزیم‌های غیرعادی کبد

پژوهش‌ها نشان داده‌است کسانی که قهوه می‌نوشند و مبتلا به کبد چرب هستند در مقایسه با کسانی که این نوشیدنی کافئین‌دار را نمی‌نوشند آسیب کم‌تری به کبدشان می‌رسد. به نظر می‌رسد قهوه میزان آنزیم‌های غیرعادی را در افرادی که در خطر ابتلا به کبد چرب هستند، کاهش می‌دهد.

۲. سبزیجات برای پیشگیری از انباشته شدن چربی

مشاهده شده‌است که بروکلی مانع از انباشته شدن چربی در کبد موش‌ها می‌شود. مصرف سبزیجات بیش‌تر مانند اسفناج، جوانه‌ی بروکسل و کلم کالی نیز می‌تواند برای کاهش وزن کلی مفید باشد.

رژیم غذایی کبد چرب ۳: توفو برای کاهش انباشت چربی

پژوهشی که در دانشگاه ایلینوی روی موش‌ها انجام شد، نشان داد پروتئین سویا که در خوراکی‌هایی مانند توفو وجود دارد، ممکن است انباشت چربی را در کبد کاشه دهد. به علاوه توفو چربی کم و پروتئین زیادی دارد.

۴. ماهی برای کاهش التهاب و میزان چربی

ماهی‌های چرب مانند سالمون، ساردین، تن و قزل‌آلا سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است. اسید چرب امگا۳ می‌تواند برای بهبود میزان چربی کبد مفید باشد و التهاب را کاهش دهد.

۵. بلغور جو دوسر برای انرژی

کربوهیدرات به‌دست آمده از غلات مانند بلغور جو دوسر به بدن شما انرژی می‌دهد. فیبر موجود در آن نیز شما را سیر می‌کند که می‌تواند برای ثابت نگه داشتن وزن مفید باشد.

رژیم غذایی کبد چرب ۶: گردو برای بهبود کبد

مغز گردو سرشار از اسید چرب امگا۳ است. پژوهش نشان داده‌است افراد مبتلا به کبد چرب که گردو می‌خورند، در آزمایش عملکرد کبد نتیجه‌ی بهتری می‌گیرند.

۷. آووکادو برای محافظت از کبد

آووکادو سرشار از چربی‌های سالم است و پژوهش‌ها حاکی از آن است که مواد شیمیایی موجود در آن می‌تواند سرعت آسیب کبد را کاهش دهد. هم‌چنین آووکادو سرشار از فیبر است که می‌تواند برای کنترل وزن مفید باشد.

۸: شیر و دیگر لبنیات کم‌چرب برای محافظت در برابر آسیب

بر اساس پژوهشی که در ۲۰۱۱ روی موش‌ها انجام شد، لبنیات سرشار از پروتئین وی است، که می‌تواند از کبد در برابر آسیب بیش‌تر محافظت کند.

۹. تخمه‌ی آفتابگردان برای آنتی‌اکسیدان

این تخمه‌های خوشمزه سرشار از ویتامین E هستند، آنتی‌اکسیدانی که می‌تواند کبد را در برابر آسیب بیش‌تر حفظ کند.

۱۰: روغن زیتون برای کنترل وزن

این روغن سالم سرشار از اسید چرب امگا۳ است. روغن زیتون برای پخت و پز سالم‌تر از مارگارین، کره، یا روغن ترده‌کننده‌ی شیرینی است. پژوهش نشان داده‌است که روغن زیتون برای کاهش میزان آنزیم‌های کبد و کنترل وزن مفید است.

۱۱. سیر برای کاهش وزن بدن

این داروی گیاهی می‌تواند به غذاها طعم بدهد اما پژوهش‌های تجربی نشان داده‌است مکمل پودر سیر می‌تواند برای کاهش وزن و چربی بدن در افراد مبتلا به کبد چرب نیز مفید باشد.

۱۲. چای سبز برای جذب کم‌تر چربی

داده‌ها حاکی از آن است که چای سبز می‌تواند در جذب چربی اختلال ایجاد کند، اما نتایج آن هنوز قطعی نیست. پژوهشگران در حال بررسی هستند که آیا چای سبز می‌تواند ذخیره‌ی چربی را در کبد کاهش دهد و عملکرد آن را بهبود ببخشد یا نه. اما چای سبز، از کاهش کلسترول تا بهبود خواب، خواص زیادی دارد.

اگر کبد چرب دارید از این ۶ خوراکی اجتناب کنید

اگر بیماری کبد چرب دارید قطعا خوراکی‌هایی هست که باید مصرف آنها را محدود یا متوقف کنید. این خوراکی‌ها عموما باعث افزایش وزن و افزایش قند خون می‌شود.

– الکل

الکل یکی از علت‌های اصلی بیماری کبد چرب و بیماری‌های دیگر است.

– شکر افزودنی

از خوراکی‌های دارای قند مانند آب‌نبات، کلوچه، نوشابه، و آب‌میوه اجتناب کنید. قند خون بالا میزان انباشت چربی را در کبد افزایش می‌دهد.

– غذای سرخ‌کردنی

این غذاها کالری بسیار زیادی دارد.

– نمک

خوردن نمک زیاد می‌تواند باعث شود بدن‌تان آب زیادی نگه دارد. سدیم را به کم‌تر از ۱۵۰۰ میلی‌گرم در روز محدود کنید.

– نان سفید، برنج، و پاستا

منظور از نان سفید این است که آرد آن بسیار فراوری شده‌است. این نوع نان به علت نداشتن فیبر در مقایسه با نان غلات کامل قند خون‌تان را بیش‌تر افزایش می‌دهد.

– گوشت قرمز

گوشت گاو و گوشت‌های خوراکی سرشار از چربی اشباع است.

یک برنامه‌ی غذایی خوب برای کبد چرب چگونه باید باشد؟

در طول یک روز عادی برنامه‌ی غذایی‌تان برای یک رژیم غذایی مناسب برای کبد چرب باید این‌گونه باشد:

وعده‌ی غذاییمنو
صبحانه– ۲۲۵ گرم بلغور جو دو سر با ۲ قاشق غذاخوری کره‌ی بادام و ۱ تکه موز   – ۱ فنجان قهوه با شیر کم‌چرب یا بدون خامه
نهار– سالاد اسفناج با سرکه‌ی بالزامیک و روغن زیتون   – ۸۵ گرم مرغ گریل‌شده – ۱ سیب‌زمینی تنوری کوچک – ۱ فنجان بروکلی پخته، هویج، یا سبزیجات دیگر – ۱ عدد سیب – ۱ لیوان شیر
عصرانه– ۱ قاشق غذاخوری کره‌ی بادام زمینی روی تکه‌های سیب یا ۲ قاشق غذاخوری حمص با سبزیجات خام
شام– کمی سالاد مخلوط لوبیا   – ۸۵ گرم سالمون گریل‌شده – ۱ فنجان بروکلی پخته – ۱ ساندویچ با نان غلات کامل – ۱ فنجان انواع توت‌ها – ۱ لیوان شیر

روش‌های دیگر برای درمان بیماری کبد چرب

علاوه بر اصلاح رژیم غذایی، در ادامه چند تغییر در سبک زندگی‌تان می‌تواند سلامت کبدتان را بهبود ببخشد:

۱. فعال‌تر باشید

ورزش به همراه رژیم عذایی می‌تواند به کاهش وزن اضافه و مهار بیماری کبدتان کمک کند. هدف‌گذاری کنید که در بیش‌تر روزهای هفته حداقل ۳۰ دقیقه تمرینات ایروبیک را انجام دهید.

۲. کلسترول را کاهش دهید

میزان مصرف چربی اشباع و قند را محدود کنید تا سطح کلسترول و تری‌گلیسرید را کنترل کنید. اگر رژیم غذایی و ورزش برای پایین آوردن کلسترول کافی نبود، با پزشک‌تان درباره‌ی مصرف دارو مشورت کنید.

۳. دیابت را کنترل کنید

معمولا بیماری کبد چرب و دیابت با هم رخ می‌دهد. رژیم غذایی و ورزش می‌تواند به شما کمک کند هر دو بیماری را مهار کنید. اگر قند خون‌تان هنوز بالا بود، پزشک‌تان برای پایین آوردن آن دارو تجویز خواهدکرد.

منبع: healthline – بازده

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.