مایکروفر: تفاوت مایکروفر و سولاردام و هر آنچه از آن باید بدانید

مایکروفر از جمله تجهیزات پرطرفدار مورد استفاده در پخت و پز مواد غذایی می باشد. مایکروفر انواع مختلفی داشته و به روشی متفاوت از مایکروویو و توستر منجر به طبخ مواد غذایی مختلف خواهد شد. تحقیقات مختلف در این زمینه نشان داده اند که خطرات ناشی از طبخ مواد غذایی با استفاده از مایکروفر بسیار کمتر از مایکروویو و دیگر تجهیزات مورد استفاده در زمین بوده و آسیب بسیار کمتری به ساختار، بافت و مواد مغذی موجود در مواد غذایی خواهند رساند. این رو سلامت مواد غذایی پس از طبخ نیز حفظ گردیده و همچنان ارزش خود را حفظ خواهند نمود. در این مقاله به بررسی نحوه عملکرد مایکروفر، انواع مختلف و تفاوت مایکروفر با توستر، سولاردم و مایکروویو خواهیم پرداخت.

مایکروفر چیست؟

مایکروفر دستگاهی است که با توزیع یکنواخت حرارت در تمامی قسمت های مواد غذایی منجر به پخت و پز آنها در یک فضای بسته می گردد. یکی از ویژگی های بسیار مهم در مایکروفر، قابلیت تنظیم دمای این وسیله در بازه ۱۰۰ تا ۲۵۰ سانتیگراد و ایجاد یک فضای مطلوب جهت پخت و پز مواد غذایی می باشد. تا چند سال گذشته تنها وسیله مورد نیاز جهت پخت و پز مواد غذایی اجاق گازها بودند، اما امروزه با توجه به سبک زندگی بیشتر افراد، تجهیزات مختلفی مانند مایکروفرها به زندگی بشر راه یافته اند.
مایکروفر با استفاده از المنت های گرمایی موجود در قسمت بالا و پایین، غذا را در مدت زمانی مشخص و معین شده، آماده خواهد نمود. سرعت و میزان حرارت دهی در مایکروفر کاملا تدریجی بوده و نتایج حاصل از مطالعات مختلف در این زمینه نشان داده است که بافت مواد غذایی مختلف از جمله سبزیجات در فرآیند پخت و پز توسط این وسیله دستخوش کمترین تغییرات خواهد شد.
حرارت ساطع شده توسط المنت های تعبیه شده در این دستگاه، گرمای یکنواختی در محیط داخلی آن ایجاد نموده و به اصطلاح موادغذایی را به شکل کاملاً مغز پخت آماده خواهد نمود.

اجزای اصلی دستگاه مایکروفر

کنترل پنل مایکروفر

کنترل پنل از جمله بخش های بسیار مهم و اصلی در دستگاه مایکرفر می باشد که در برگیرنده تنظیماتی مانند تایمر، جهت تعیین مدت زمان پخت و پز، تنظیم کننده دما جهت تعیین درجه حرارت و تنظیم کننده های قسمت بالایی و پایینی، جوجه گردان غذایی می باشد.

صفحات گرم کننده مایکروفر

تعداد این صفحات معمولا بستگی به اندازه دستگاه مایکروفر داشته و معمولاً در قسمت بالایی این دستگاه، بیرون از محفظه داخلی قرار داده می شود. حرارت ساطع شده از این صفحات جهت گرم کردن غذاهای پخته شده مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

المنت های حرارتی مایکروفر

المنت های حرارتی از جمله بخشهای اصلی دستگاه مایکروفر در قسمت‌های بالایی و پایینی این وسیله جهت حرارت دهی یکسان در دمای تنظیم شده تعبیه شده اند. خاموش یا روشن بودن این المنت ها و میزان حرارت ساطع شده از آنها توسط تنظیم کننده های صفحه کنترل پنل انجام گرفته و بسته به مواد غذایی مورد نظر تنظیم می گردد.

سیستم داخلی دستگاه مایکروفر

سینی فر، سینی مشبک و جوجه گردان ازجمله تجهیزات داخلی دستگاه مایکروفر بوده و در موارد مختلف پخت و پز مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.

دستگاه مایکروویو چیست؟

متاسفانه بسیاری از افراد دستگاه مایکروفر و مایکروویو را یکسان دانسته و از تفاوت های بسیار مهم این دو وسیله بی خبر هستند. اما باید خاطر نشان نمود مایکروویو دارای تفاوت‌های اساسی با دستگاه مایکروفر بوده و از مکانیسم دیگری جهت پخت و پز مواد غذایی تبعیت می نماید.
اختراع دستگاه مایکروویو یکی از پیشرفته ترین تکنولوژی های قرن ۲۱ به شمار آمده و خیلی سریع توانست جمعیت بسیار زیادی را به خود جلب نماید. ماکروویو از امواج الکترومغناطیسی در طول موج های مختلف جهت پخت و پز مواد غذایی استفاده نموده و این فرایند را بسیار سریع تر از مایکروفر به اتمام خواهد رساند.

مکانیسم عملکرد دستگاه مایکروویو

همانطور که از نام این دستگاه بر می‌آید، امواج الکترومغناطیسی در طول موج های مختلف بویژه طول موج های کوتاه، اساس کار دستگاه مایکروویو بوده و پس از محبوس ماندن در محفظه‌های تعبیه شده پس از آماده نمودن دستگاه، فرآیند پخت و پز را آغاز می نماید.
تحقیقات مختلف در خصوص استفاده از دستگاه مایکروویو نشان داده است که کاهش آلودگی‌های زیست‌ محیطی، پخت و پز در مواقع ضروری و صرفه جویی در هزینه های انرژی از جمله مزایای قابل توجه استفاده از این دستگاه می باشد. آنچه در این خصوص اهمیت بسیار زیادی داشته، بررسی معایب و مضرات استفاده از دستگاه های مایکروویو است.
نتایج حاصل از این تحقیقات نشان داده است که تشعشع امواج الکترومغناطیسی موجود در مایکروویو موجب تخریب بافت مواد غذایی و از بین رفتن ریز مغذی های موجود در آن شده و منجر به کاهش سطح هموگلوبین خون و افزایش کلسترول در طولانی مدت خواهد شد. از این رو توصیه می شود استفاده از این وسیله را به حداقل رسانده و تنها در موارد ضروری از آن استفاده نمایید.

تفاوت اصلی مایکروفر و مایکروویو

یکی از تفاوت‌های اصلی این وسیله، مدت زمان طبخ مواد غذایی است. امواج الکترومغناطیسی ساطع شده از دستگاه مایکروویو، سرعت طبخ غذا را افزایش داده و با حرارت دهی بالا در مدت زمان کوتاهی فرایند پخت غذا را بدون ایجاد حرارت و گرما در محیط آشپزخانه و در مقابل دستگاه مایکروفر با ایجاد حرارت دهی ملایم و یکنواخت در مدت زمان طولانی تری با ایجاد حرارت و گرمای مختصر در محیط آشپزخانه فرآیند پخت و پز را انجام خواهند داد.

انواع مایکروفر

امروزه از انواع مختلف برندهای تولید کننده مایکروفر در سه مدل توکار، رومیزی و کشوری با اندازه،ابعاد و قابلیت‌های متفاوت در بازار موجود می باشد.

مایکروفر های رومیزی

این مدل از مایکروفرها طرفداران بسیار زیادی داشته و به دلیل قابلیت جابجایی و حمل و نقل آسان از مدل های پرفروش به شمار می آید. این مدل از مایکروفر ها بر روی سطوح قرار گرفته و دارای قابلیت های مختلف می باشد.

مایکروفرهای توکار

مایکروفرهای توکار

این مدل از مایکروفرها احتیاج به نصب در قسمت های تعیین شده، داخل کابینت و یا دیوار داشته و به دلیل عدم قابلیت جابجایی و قیمت‌های بالاتر طرفداران کمتری را به خود اختصاص می‌دهد.
مایکروفرهای کشویی
مایکروفرهای کشویی یکی از مدل های پرطرفدار این وسیله در آشپزخانه بوده و به دلیل کشویی بودن قابلیت نصب آسان در فضای بین کابینت ها را نیز دارا می باشند.

دستگاه سولاردم چیست؟

دستگاه سولاردم یکی دیگر از تجهیزات مورد استفاده در پخت و پز و گرم کردن مواد غذایی از پیش پخته شده است. سولاردم در بسیاری از موارد به مایکروفر و مایکروویوها شباهت داشته و برگرفته از تکنولوژی انرژی نوری و الکترومغناطیسی موجود در مایکروویو می باشد.
در دستگاه سولاردم یک هیتر مرکزی با خاصیت تشعشع امواج نورانی و چند هیتر سرامیکی و هالوژنی در بخش‌های دیگر دستگاه جهت افزایش سرعت پخت مواد غذایی در نظر گرفته شده است.

تفاوت سولاردم با دستگاه مایکروفر

شکل محفظه: یکی از تفاوت های اصلی دستگاه مایکروفر با دستگاه سولاردم در شکل ظاهری کوره و یا اصطلاحاً محفظه پخت غذا است. نحوه پخت غذا در تمامی مدل های مایکروفر و ماکروویو به شکل مربعی و در دستگاه سولاردم به شکل استوانه ای طراحی شده است.
انرژی مورد نیاز جهت پخت مواد غذایی: همانطور که پیش از این نیز گفته شد، انرژی مورد نیاز جهت پخت مواد غذایی در دستگاه مایکروویو، امواج الکترومغناطیسی با طول موج کوتاه، در مایکروفر، انرژی گرمایی حاصل از المنت های حرارتی و در دستگاه سولاردم، ترکیبی از امواج الکترومغناطیسی و امواج گرمایشی نورانی است.
مدت زمان طبخ غذا: مدت زمان طبخ مواد غذایی در دستگاه سولاردم بسیار کمتر از دستگاه مایکروفر و مایکروویو بوده و استفاده از این دستگاه در موارد ضروری جهت آماده سازی سریع تر غذا پیشنهادی بسیار مناسب به شمار می آید.
تحقیقات نشان داده است که سرعت طبخ غذا در سولاردم یک و نیم برابر مایکروویو و سه برابر مایکروفر می باشد.

قابلیت گریل کردن مواد غذایی

کبابی کردن ویا اصطلاحاً گریل کردن مواد غذایی از جمله سبک های پرطرفدار پخت و پز مواد غذایی بوده و از موارد مورد استفاده در رژیم های لاغری به شمار می آید. این قابلیت در دستگاه سولاردم وجود داشته و برخی از مدل‌های جدید دستگاه مایکروویو نیز دارای این ویژگی پرطرفدار می باشند.

معایب و مزایای استفاده از دستگاه سولاردم

مطالعات و تحقیقات بسیار زیادی، عدم استفاده سولاردم از اشعه ایکس و گاما را تایید نموده اند و نشان داده اند این دستگاه از امواج رادیویی با طول موج بسیار بالا جهت انجام پخت و پز استفاده می نماید. متخصصین علوم تغذیه معتقد هستند استفاده طولانی مدت از تجهیزاتی مانند سولاردم، مایکروویو و حتی مایکروفرها می تواند تاثیرات نامطلوب فراوانی را بر سیستم ایمنی بدن اعمال نموده و منجر به بروز بیماری و مشکلات جدی تری شوند. نتایج حاصل از این تحقیقات نشان داده است که ویتامین c و ویتامین‌های خانواده b ،به ویژه ویتامین ب 1 از جمله مهمترین مواد آسیب‌پذیر در فرآیند پخت و پز توسط تجهیزاتی مانند سولاردم و ماکروویو هستند.

تفاوت آون توسترآن با مایکروفر

آون توستر یکی دیگر از تجهیزات برقی مورد استفاده در افزایش سرعت پخت و پز در آشپزخانه های ایرانی است. این وسیله پرطرفدار، شباهت های عملکردی بسیار زیادی به فر داشته و از جایگزین های بسیار مناسب برای فرگازهای بزرگ بزرگ به شمار می آید.

تفاوت آون توستربا مایکروفر

این وسیله وزن کمتر و اندازه کوچکتری نسبت به فر گاز های قدیمی داشته و جهت استفاده در آپارتمان ها و خانه های کوچک پیشنهادی مناسب و مقرون به صرفه ای محسوب می گردد. آون توسترها در انواع مختلف، مجهز به المنت های حرارتی و قابلیت پخش حرارت به شکل یکنواخت بوده و از امکانات مختلفی مانند سرخ کردن غذا، انجماد زدایی، گرم کردن غذا و طبخ انواع فست فود نیز برخوردار می باشد. در فناوری تولید آون توسترها المنت های حرارتی و گرمایشی جایگزین المنت های تابشی و الکترومغناطیسی شده و از این رو احتمال سلامت مواد پخته شده درصد بالاتری را به خود اختصاص می دهد. متاسفانه داغ شدن بیش از حد بدنه و فضای اطراف آون توستر، مصرف برق بالا و افزایش هدررفت انرژی و گنجایش بسیار کوچک محوطه و یا کوره طبخ غذا از معایب قابل توجه آون‌ توستر ها به شمار می آید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.