۲۶ درمان خانگی درمان سوء هاضمه

سوء هاضمه یکی از شایع‌ترین اختلالات است، که به علت ترشح نامناسب آنزیم‌های گوارشی در معده رخ می‌دهد. این مشکل که در پزشکی دیس‌پپسیا نامیده می‌شود، عمدتا به دلیل عادات بد غذایی ایجاد می‌شود.

این اختلال می‌تواند باعث بروز مشکلاتی مانند سوزش سر دل، تهوع، استفراغ، نفخ و احساس سوزش در معده و همچنین درد شود.

درمان سوء هاضمه به راحتی و با چند ماده‌ی ساده که تقریبا هر روز در زندگی روزمره‌مان استفاده می‌شوند، امکان پذیر است.

علل ایجاد سوء هاضمه

  •  بیش از اندازه غذا خوردن
  •  مصرف بیش از حد غذاهای چرب و تند
  •  الکل
  •  سیگار کشیدن
  •  حذف کردن برخی از وعده‌های غذایی
  •  استرس
  •  بیماری بازگشت اسید به مری (GERD)
  •  زخم
  •  عفونت معده
  •  گاستروپارزی
  •  پانکراتیت
  •  تیروئید
  •  سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر

علائم سوء هاضمه

  •  نفخ
  •  سوزش سر دل
  •  آروغ زدن
  •  حالت تهوع
  •  استفراغ
  •  احساس سوزش در معده
  •  درد در ناحیه‌ی شکم
  •  نارسایی اسید
  •  غار و قور کردن معده

علت سو هاضمه چیست؟

اکثر این علائم به معنی آن است که معده‌ی شما اسید کافی ترشح نمی‌کند. همانطور که ممکن است حدس زده باشید، اسید معده برای هضم درست غذا بسیار حائز اهمیت است. این ماده معده را ضد عفونی می‌کند، در مقابل باکتری‌ها و ویروس‌های مزاحم مقابله می‌کند، به تجزیه‌ی پروتئین‌ها کمک می‌کند، و به حرکت غذا در بقیه‌ی قسمت‌های دستگاه گوارش کمک می‌کند. این اسید آنقدر قدرتمند است که می‌تواند در فرش‌تان یک سوراخ ایجاد کند.

غذایی که در معده به درستی هضم نشده است و بعدا به سایر قسمت‌های دستگاه گوارش منتقل می‌شود برای شما ایجاد درد می‌کند. این باعث می‌شود احساس نفخ کنید، موجب سوزش بافت‌های ظریف روده می‌شود، و می‌تواند به حساسیت غذایی شدید یا بیماری‌ خود ایمن منجر شود!

چه چیزی باعث ترشح کم اسید معده می‌شود؟

معده‌ی شما به چند دلیل ممکن است اسید کافی ترشح نکند. آنچه می‌خورید کاملا برای داشتن یک دستگاه گوارش سالم حائز اهمیت است. با وجود چربی‌های غیرطبیعی و غذاهای فراوری شده که در همه جا موجود هستند، تعجبی ندارد که آدم‌های بسیاری درد مزمن روده را تجربه می‌کنند. دستگاه گوارش شما به چیزهایی احتیاج دارد که ارزش غذایی بالایی داشته باشند! عنصر روی به نحو ویژه‌ای برای تولید اسید معده مهم است.

دلیل دیگری که ممکن است معده‌تان اسید کافی ترشح نکند غلظت صفرا است. در طول فرآیند گوارش کیسه صفرا، صفرا ترشح می‌کند تا به هضم غذا در معده کمک کند. اگر این صفرا بیش از حد غلیظ باشد، اسد معده را خنثی می‌کند و در نتیجه طوری به نظر می‌رسد که انگار معده‌تان اسید کافی ترشح نمی‌کند. عموما صفرا با کهولت سن غلیظ‌تر می‌شود، بنابراین ممکن است به همین دلیل باشد که وقتی جوان‌تر بودید بهتر مواد خوراکی‌ را هضم می‌کردید.

یکی از مسائل بزرگتر در رابطه با ترشح کم اسید معده آن است که اگر به فکر درمان نباشید این مشکل جدی تر خواهد شد. این مسئله خود به خود حل نمی‌شود! این به آن معنی است که شما غذای کمتری را هضم خواهید کرد که به نوبه‌ی خود به معنای عدم دریافت مواد مغذی لازم برای برطرف کردن این مشکل است. این مشکل ممکن است به کمی اضافه وزن هم بینجامد، که بیشتر کسانی که رژیم غذایی دارند با آن موافق هستند. این رژیم‌ها مشکل را بدتر هم می‌کنند! این یک چرخه‌ی معیوب دارای عواقب است.

درمان سو هاضمه با روش های خانگی

در ادامه ۲۱ روش درمان سوء هاضمه در خانه آمده است.

۱. برای درمان سوء هاضمه به میزان فراوانی آب بنوشید

آب یکی از داروهای خانگی موثر برای رها شدن از شر سوء هاضمه است. بنابراین، مقدار زیادی آب بنوشید تا این مشکل را از خودتان دور نگه دارید.

۲. تخم رازیانه برای درمان سوء هاضمه

تخم رازیانه یکی از بهترین درمان‌های خانگی سوء هاضمه است زیرا دارای روغن است، که تهوع را کاهش می‌دهد و باعث بهبود هضم غذا می‌شود. شما می‌توانید تخم رازیانه را با جویدن میل کنید یا آن را به صورت پودر مصرف کنید. همچنین می‌توانید با جوشاندن کمی تخم رازیانه‌ی خرد شده در یک فنجان آب چای رازیانه آماده کنید و آن را بنوشید.

۳. مصرف پودر زیره درمان سوء هاضمه

یک قاشق چای خوری پودر زیره را در ۱ لیوان آب بریزید، و آن را برای از بین بردن سوء هاضمه بنوشید. پودر زیره یکی از داروهای خانگی موثر برای کاهش سوء هاضمه است.

۴. زنجبیل و درمان سوء هاضمه

زنجبیل یک داروی موثر برای جلوگیری از سوء هاضمه است زیرا این ادویه به تحریک شیره‌های گوارشی کمک می‌کند، و در نتیجه هضم را بهبود می‌دهد، به خصوص اگر که سوء هاضمه ناشی از غذا خوردن بیش از اندازه باشد. ۲ قاشق چایخوری آب زنجبیل را با یک قاشق چایخوری آب لیمو و کمی نمک سیاه و نمک معمولی مخلوط کنید. شما می‌توانید این مخلوط را با آب یا بدون آب میل کنید.

برش‌های زنجبیل تازه را نیز می‌توانید مصرف کنید. چای زنجبیل برای درمان سوء هاضمه بسیار مفید است.

۵. سرکه

 مقداری سرکه سیبِ رقیق شده در آب بنوشید، تا به سرعت از شر سوء هاضمه خلاص شوید. شما همچنین می‌توانید آن را با عسل مخلوط کنید و این ترکیب را دست کم سه بار در روز مصرف کنید. سرکه سیب طبیعی حاوی آنتی‌بیوتیک فراوانی است و به خوبی سوء هاضمه را درمان می‌کند.

۶. گشنیز

 کمی تخم گشنیز بو داده را با یک لیوان دوغ مخلوط کنید و آن را برای تسکین سوء هاضمه بنوشید. شما حتی می‌توانید با استفاده از دانه‌ی بوداده‌ی گشنیز، دانه‌ی هل و زنجبیل و میخک یک خمیر آماده کنید و آن را به منظور رها شدن از سوء هاضمه مصرف کنید.

۷. جوش شیرین

 جوش شیرین یک ضد اسید موثر است که می‌توانید آن را برای درمان سوء هاضمه‌ی ناشی از وجود اسید بیش از اندازه در معده استفاده کنید. نصف قاشق چایخوری جوش شیرین را با ۱ لیوان آب مخلوط کنید. این ترکیب را به منظور خنثی کردن اثر اسید بیش از اندازه‌ای که در معده است، بنوشید.

۸. دارچین

دارچین یک درمان عالی برای رها شدن از شر علائم سوء هاضمه، مانند نفخ و درد معده است. نصف قاشق چایخوری پودر دارچین را در یک فنجان آب جوش بریزید و آن را به عنوان چای بنوشید.

۹. بادیان رومی

برای رها شدن از شر سوء هاضمه، کمی بادیان رومی را پس از خوردن وعده‌های غذایی بجوید.

۱۰. مرکبات بخورید

پرتقال بخورید چرا که این میوه یک منبع غنی از اسید سیتریک است. این میوه به حفظ سطح اسید در معده‌تان کمک می‌کند و در عین حال فرآیند هضم را بهبود می‌دهد. شما همچنین می‌توانید آب پرتقال تازه بنوشید یا حتی برای رها شدن از این مشکل انگور بخورید.

۱۱. نعناع فلفلی

چند قطره عصاره‌ی نعناع فلفلی را در یک لیوان آب بریزید، و آن را برای درمان سوء هاضمه بنوشید.

۱۲. بابونه

بابونه دیگر عامل آرامش‌بخش است که برای درمان سوء هاضمه مفید است. برای بهبود گوارش‌تان چند بار در روز چای بابونه بنوشید.

۱۳. چای تهیه شده از گیاهان دارویی بنوشید

چندین گیاه دارویی برای معده مفید هستند، مانند برگ تمشک، بلک‌بری و چای سبز. برای از بین بردن مشکل سوء هاضمه می‌توانید چای تهیه‌شده از این گیاهان را بنوشید.

۱۴. پوست گریپ‌فروت

پوست گریپ‌فروت برای بهبود هضم مفید است چرا که جریان آنزیم‌های گوارشی را در دستگاه گوارش تسهیل می‌کند و در عین حال کمک‌تان می‌کند از احساس سوزش که با توجه به هضم ناماسب رخ می‌دهد خلاص شوید. کمی پوست گریپ‌فروت بردارید و آن را رنده کنید. حالا، اجازه دهید مدتی جلوی آفتاب بماند و خشک شود. به منظور رها شدن از سوء هاضمه نصف قاشق چای‌خوری پوست خشک شده‌ی گریپ‌فروت را مصرف کنید.

۱۵. لیمو

لیمو بهترین درمان خانگی برای سوء هاضمه‌ی ایجاد شده در اثر زیاد بودن اسید در معده است. یک قاشق غذاخوری آب لیمو را در ۱ فنجان آب گرم بریزید. لیمو کمک می‌کند که با باکتری‌های ایجاد کننده‌ی سوء هاضمه مبارزه کنید.

۱۶. سیر و روغن سویا

اگر شما از درد معده‌ی ناشی از سوء هاضمه رنج می‌برید، کمی سیر خرد شده و روغن سویا به نسبت مساوی با هم ترکیب کنید و آن را به آرامی روی معده‌تان ماساژ دهید. این کار کمک‌تان می‌کند که به سرعت از درد ناشی از سوء هاضمه خلاص شوید. شما همچنین می‌توانید یک کیسه‌ی یخ را برای رها شدن از درد روی معده‌تان قرار دهید.

۱۷. آب‌دوغ

آب‌دوغ یک درمان موثر برای خلاص شدن از شر هضم نامناسب مواد غذایی است. همراه با وعده‌های غذایی‌تان آب‌دوغ بنوشید. شما همچنین می‌توانید کمی نمک سیاه و دانه‌های زیره‌ی بو داده به آن اضافه کنید که باعث می‌شود تاثیر این نوشیدنی بیش‌تر شود.

۱۸. کاروم (زنیان رومی)

دانه‌های زنیان رومی درمانی طبیعی برای سوء هاضمه هستند. خوردن چند دانه زنیان رومی می‌تواند به تسکین مشکل سوء هاضمه، گاز معده و حتی تهوع کمک کند.

۱۹. میخک

دو تا سه حبه میخک بردارید و آنها را بجوید. این کار کمک‌تان خواهد کرد که از مشکل سوء هاضمه و نفخ شکم خلاص شوید.

۲۰. انگور فرنگی هندی

آملا برای هضم بسیار خوب است. این میوه حرکات روده را بهبود می‌دهد و در عین حال از یبوست و دیگر مشکلات معده پیشگیری می‌کند. برای رسیدن به بهترین نتیجه، آملای خام را صبح زود و قبل از صرف صبحانه میل کنید.

۲۱. آب آناناس

یک فنجان آب آناناس بعد از غذا برای درمان مشکل سوء هاضمه بسیار مفید است.

5 دارو هومیوپاتی برای درمان سوء هاضمه

در ادامه ۵ داروی هومیوپاتی برای درمان سؤ هاضمه معرفی می شود.

۱. ارسنیکوم البوم (Arsenicum album)

این دارو به طور کلی زمانی استفاده می‌شود که سوء هاضمه با علایمی همراه است، مانند معده درد مزمن، استفراغ و حتی اسهال.

۲. ذغال گیاهی (Carbo Vegetabilis) و درمان سوء هاضمه

هنگامی که علائمی مانند آروغ زدن، درد شکم و معده همراه با نفخ شکم وجود دارد، این دارو مناسب است.

۳. بریونیا (فاشرا)

هنگامی که اسید تلخ یا ترش مزه زیاد می‌شود و معده درد حاد و احساس تهوع دارید، بریونیا می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.

۴. ناتریوم کربونیکوم (Natrum carbonicum)

 این دارو را برای درمان هضم ضعیف، که با توجه به دلایلی مانند خوردن محصولات لبنی، و غذاهای دیگر رخ می‌دهد، مفید است. شخص مجبور می‌شود خود را به خوردن چند ماده‌ی خوراکی خاص محدود کند.

۵. نوکس ومیکا

این درمان به طور کلی زمانی استفاده می‌شود که مشکل سوء هاضمه در اثر محرک‌های مختلف، مانند الکل یا غذاهای تند رخ می‌دهد. این نوع سوء هاضمه با انقباض عضلات شکم یا استفراغ همراه است.

به غیر از این درمان‌ها، دیگر داروهای هومیوپاتی که می‌توان برای درمان سوء هاضمه استفاده کرد عبارتند از هندوانه‌ی ابوجهل، لیکوپدیوم (کاج‌های زمینی)، ناتریوم فسفریکم، پولساتیلا (بادلرزان) و فسفر.

اقدامات پیشگیرانه برای پرهیز از سوء هاضمه

  1.  مواد غذایی‌تان را به درستی و به آرامی بجوید.
  2.  وعده‌های غذایی را به اندازه‌های کوچک بخورید و از خوردن بیش از اندازه جلوگیری کنید.
  3. از خوردن غذاهای بیش از اندازه چرب یا تند پرهیز کنید.
  4. استرس نداشته باشید.
  5. از مصرف الکل پرهیز کنید.
  6. از دراز کشیدن بلافاصله پس از مصرف وعده‌های غذایی پرهیز کنید.
  7. از سیگار کشیدن پرهیز کنید.
  8. مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار را کاهش دهید.
  9. به طور منظم ورزش کنید.

منبع: هوم رمدیز شاپ   (ترجمه: بازده – سارا فیضی)

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.