خواص مواد غذایی

خواص روغن کنجد؛ عناصر و ویتامین ها

روغن کنجد؛ عناصر و ویتامین ها
روغن کنجد از بهترین روغن‌های گیاهی و حاوی اسیدهای چرب دارای چند پیوند دوگانه، اسید اولئیک، لینولئیک، پالمتیک، استئاریک، ویتامین E و لیستین است. روغن کنجد از اسیدهای چرب زیر تشکیل شده است:
اسیدهای چرب پالمیتیک ۱۲% ، پالمیتولئیک ۰/۵ %، استئاریک۰/۶ %، اولئیک ۰/۵ %، لینولئیک ۰/۵ %، لینولنیک ۰/۱ % اکوسنوئیک ۰/۱%.
روغن کنجد، به دلیل مرغوبیت زیاد و بو و مزه مطبوع، ملکه روغن‌هاست. در کشورهای پیشرفته از روغن کنجد برای تولید مارگارین نیز استفاده می‌شود. روغن کنجد بهترین روغن برای سرخ کردن دربین همه روغن ها است و این ویژگی‌ها به دلیل وجود سزامول در آن است که یک آنتی‌اکسیدان طبیعی محسوب می‌شود و مقاومت روغن را در برابر اکسیداسیون بالا می‌‌برد.
روغن کنجد دارای درصد بالایی از اسیدهای چرب اشباع نشده است (اسیدهای چرب امگا ۶)، اما منحصر به فرد است که آن را در دمای اتاق نگه می‌دارند. دلیل این است که آن حاوی دو نگهدارنده طبیعی، sesamol و sesamin می‌باشد.
روغن کنجد روغن مناسب برای پخت‌وپز، سرخ‌کردن و روغن سالاد است. روغن کنجد با رنگ روشن نسبت به حرارت مقاوم است و برای سرخ کردن مناسب است، در حالی که روغن کنجد تیره (به دست آمده از کنجد بو داده) برای تفت دادن یا پختن غذا مناسب است.

خواص روغن کنجد
تحقیقات نشان می‌دهد که وجود آنتی اکسیدان غنی شده و چربی‌های اشباع نشده در روغن کنجد می‌تواند به کنترل فشار خون کمک کند. این روغن نه تنها کلسترول خون را افزایش نمی دهد، بلکه آن را کاهش نیز می دهد.
روغن کنجد برای جلای مو بسیار مفید است.
روغن کنجد ضد روماتیسم است.
کسانی که میگرن یا سر گیجه دارند، با روغن کنجد سر را ماساژ دهند.
روغن کنجد در جلوگیری از فساد دندان کاربرد دارد. همچنین در درمان التهاب و تورم لثه مفید است.
برای کسانی که نمی خواهند گوشت بخورند خوردن آن تقریبا واجب است و می توان آن را گوشت گیاهی نامید.
لسیتین این گیاه حتی از باقلای هندی بیشتر است. لسیتین چربی فسفر داری است که وجود آن برای نسوج و اعصاب نهایت لزوم را دارد و مغز و غدد انسان احتیاج زیادی به آن دارد.
برای تقویت قوه حافظه بشر احتیاج زیادی به این ماده دارد و تقریبا ۲۸ درصد مغز از لسیتین ساخته شده است و مغز انسان بیش از سایر حیوانات ازاین ماده دارد و راز موفقیت بشر و پیشرفت آن در عالم تمدن، مرهون همین لسیتین است که در گوشت و زرده تخم مرغ و گیاههایی مانند: باقلای چینی، ماش، قره ماش، خرفه و کنجد وجود دارد.
در مورد بیماران اعصاب، ثابت شده که مقدار لسیتین مغز آنها پایین آمده است و در نتیجه خوردن اکسیر لسیتین یه سرعت معالجه می شوند، کلیمیها کنجد زیاد می خورند و زیاد زیرک هستند.
روغن کنجد برای رفع تنگی نفس، سرفه خشک و زخم ریه هم مفید است.
روغن کنجد سوزش ادرار را برطرف می کند.
روغن کنجد در صنایع داروسازی، به عنوان حلال در محلول‌های تزریقی عضلانی استفاده می‌شود و استعمال خارجی آن بر اندام‌های مختلف بدن می‌باشد.
روغن کنجد به عنوان پادزهر سموم به کار گرفته می‌شود.
همچنین در درمان لک سوختگی روی بدن استفاده دارد.
روغن کنجد بعنوان ماساژ سنتی و انواع شیوه‌های درمانی به روز استفاده می‌شود. در پزشکی سنتی هند، واقع در منطقه «آیورودا»، از روغن کنجد جهت آرام کردن علائم مربوط به استرس استفاده می‌شود.
در صنعت، روغن کنجد ممکن است به عناوین زیراستفاده شود:
حلال در داروهای تزریقی و یا راه حل‌های قطره‌ای داخل وریدی.
روغن حامل، لوازم آرایشی و بهداشتی.
پوشش دانه برای جلوگیری از حملات شپش‌ها. این روغن همچنین همکاری با برخی از حشره کش‌ها دارد.
روغن درجه پایین به صورت محلی در صابون‌ها، رنگ‌ها، روان‌کننده‌ها، و روشنایی استفاده می‌شود.

روغن کنجد برای جلای مو بسیار مفید و بهترین روغنهاست. روستاییانی که هنوز روغن کنجد می خورند عمر زیادتری می کنند و تا ۸۰ سالگی تقریبا جوان هستند.
برای سیاه شدن مو و رشد آن ریشه کنجد را در آب بجوشانید سپس موها را ماساژ دهید.
مالیدن روغن کنجد به پوست باعث شفافیت پوست می‎شود. برای ترک خوردگی دست‎ها از روغن کنجد استفاده کنید.
امروزه از روغن کنجد بخصوص کنجد سیاه در تهیه انواع فراورده های آرایشی و بهداشتی خصوصا محصولاتی که برای رفع انواع خشکیها تجویز می شوند، استفاده می شود. معمولا در ترکیب انواع کرمها و ماسکها و شامپوهای ترمیمی از این روغن استفاده شده تا خاصیت درمانی آنها چند برابر شود.
روغن کنجد برای جلای مو بسیار مفید است. در اینجا شما را با ماسکی که با روغن کنجد تهیه می شود و برای تقویت موهای خشک و آسیب پذیر توصیه می شود آشنا می کنیم.
ماسک روغن کنجد برای تقویت موهای خشک و آسیب پذیر
شما می‌توانید از این ماسک بسته به موهایتان هفته‌ای ۱ تا ۲ بار بعد از شستشوی آنها در حمام استفاده کنید.
مواد لازم:
روغن کنجد ۲ قاشق غذاخوری
زرده تخم‌مرغ ۱ عدد
شیر ۲ قاشق مربا خوری
آرد جوانه گندم ۲ قاشق غذا خوری
ابتدا مواد را کاملا مخلوط کرده و بعد از شستشوی موها در حمام این ماسک را بر تمام مو خصوصا پوست سر قرار داده و کاملا با دو دست ماساژ دهید. هر قدر ماساژ بیشتر باشد مواد آسان‌تر نفوذ می‌کنند. سپس با گذشت ۱۰ دقیقه آنها را با آب ولرم آبکشی نمایید.

عوارض جانبی روغن کنجد
روغن کنجد نیز مانند دانه کنجد، ممکن است تولید واکنش‌های آلرژیک، از جمله آنافیلاکسی کند. حدود ۱٪ از جمعیت به محصولات غذایی کنجد به دست آمده حساسیت دارند.
از آنجا که از اثرات ملین دارد، روغن کنجد نباید توسط افرادی که اسهال دارند استفاده شود.

انواع مختلف روغن کنجد
تفاوت‌های بسیاری در رنگ روغن کنجد وجود دارد. روغن کنجد سرد فشرده رنگ زرد کم رنگ است، در حالی که روغن کنجد در هند طلایی رنگ و روغن کنجد شرق آسیا معمولاً به رنگ قهوه‌ای تیره می‌باشد. این رنگ و عطر و طعم از بو دادن تست دانه‌های کنجد گرفته شده است.
روغن کنجد سرد فشرده موجود در مغازه‌های سلامت غرب است. روغن کنجد تفته نشده (اما نه لزوماً، سرد فشرده) است که معمولاً برای پخت‌وپز در شرق میانه استفاده می‌شود و اغلب می‌تواند در بازار حلال یافت شود. در کشورهای شرق آسیا، انواع پرس گرم روغن کنجد ترجیح داده می‌شوند.

پحت و پز با روغن کنجد
روغن کنجد نور دارای نقطه دود بالا و مناسب برای سرخ کردن عمیق است، در حالی که روغن کنجد تیره (از دانه کنجد بو داده) دارای نقطه دود کمی پایین‌تر و نامناسب برای سرخ کردن عمیق است. در عوض می‌توان آن را برای سرخ کردن گوشت یا سبزیجات یا برای ساخت املت، استفاده کرد.
در غذاهای شرق آسیا اغلب برای چاشنی از روغن کنجد بو داده استفاده می‌شود. چینی‌ها از روغن کنجد در تهیه وعده‌های غذایی برای زنان در زندان پس از زایمان استفاده می‌کردند. روغن کنجد محبوب‌ترین روغن در آسیا، به ویژه در کره، چین، و کشورهای جنوب هند از کارناتاکا، آندرا پرادش، و تامیل نادو، جایی که استفاده گسترده آن شبیه به روغن زیتون در مدیترانه است، می باشد.

طرز تهیه روغن کنجد
برای تهیه روغن کنجد معمولا دانه ها را می شویند تا رنگ روی آن از بین برود. سپس دانه ها را آسیاب کرده و در آب می ریزند تا پوست آنها روی آب بیاید. بعد از گرفتن پوست، دانه ها را خشک کرده و در آب جوش می ریزند و خمیر می کنند. این خمیر را تحت فشار قرار می دهند تا روغن آن جدا شود. این روغن را روغن سرد می نامند و از تفاله باقیمانده تحت اثر فشار و گرما روغنی بدست می آید که به نام روغن گرم معروف است که البته ارزش غذایی روغن سرد را ندارد.
تفاله باقیمانده از این مرحله را معمولا برای علوفه دامها به کار می برند. بخصوص این تفاله ازنظر داشتن مواد پروتئینی، غذای خوبی برای گاوهای شیرده است.
اگر می خواهید از روغن کنجد استفاده کنید، دقت کنید که روغن سرد باشد که به نام ”FIRST COLD PRESSED” معروف است، زیرا در اثر حرارت دادن، روغن کنجد خواص خود را از دست می دهند.
به منظور به حداقل رساندن از دست دادن مواد مغذی از طریق اکسیداسیون و ترشیدگی، ذخیره‌سازی روغن زیتون در بطری‌های کهربایی رنگی انجام می شود که می‌تواند در به حداقل رساندن قرار گیری آن در معرض نور، کمک کند.

مطلب بعدی را بخوانید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا