خواص شیر شتر

شیر شتر از خواص و فواید بسیار زیاد و ارزشمندی برخوردار بوده که از جمله آن می‌توان به سلامتی اندام‌های بدن و درمان بیماری‌هایی همچون دیابت، اختلالات گوارشی، مشکلات قلب و عروق و … اشاره کرد.

شیر شتر برای پیشگری و درمان و همچنین کاهش علائم بسیاری از بیماری های مانند اختلالات گوارش، دیابت، حساسیت، اوتیسم و … تاثیر دارد.

شیر شتر از خواص و فواید بسیار زیاد و ارزشمندی برخوردار بوده که از جمله آن می‌توان به سلامتی اندام‌های بدن و درمان بیماری‌هایی همچون دیابت، اختلالات گوارشی، مشکلات قلب و عروق و … اشاره کرد. 

نتایج تحقیقات نشان می دهد که آنچه که اولیای گرامی و قرآن کریم و طب قدیم ایران بدان تاکید نموده اند با یافته های محققین جدید مطابقت کامل دارد. با توجه به این که شتر در بیابان ها، مناطق کویری و به دور از آلاینده ها و مواد غیر طبیعی تغذیه می کند، می توان تولیدات این حیوان را به عنوان محصولات تمام ارگانیک برشمرد. بدلیل خواص بالای این شیر  برخی از دانشمندان نام ” طلای سفید بیابان ” را برای آن مطرح کرده اند.

طعم شیر شتر مانند بقیه چهارپایان شیرین است ولی برحسب نوع گیاهان مصرفی در برخی مناطق اندکی تیز یا متمایل به شور میباشد. معمولا وقتی شتران از علوفه های سبز تغذیه می کنند، شیرشان شیرین است.

 خراسان جنوبی دومين استان کشور در زمینه تولید و پرورش شتر است و هم اکنون تعداد 29 هزار و 400 نفر شتر در استان پرورش داده می شود .

مطالعات علمی در هندوستان نشان داده شیر شتر التهاب لوزالمعده را کاهش داده و ساخت انسولین را تحریک می‌کند و مصرف مداوم و منظم آن در برنامه غذایی سبب کنترل قند خون می‌شود. شیر شتر به دلیل میزان بسیار کم لاکتوز می‌تواند بهترین جایگزین برای افراد به‌خصوص کودکانی باشد که به لاکتوز شیر گاو حساسیت دارند. 

اغلب صحرانشینان برای افزایش ماندگاری شیر شتر، آن را به کفیر تبدیل می‌کنند‌. یعنی با افزودن اندکی استارتر (مایه تخمیر‌کننده) به شیر شتر، نوشیدنی دلچسبی تهیه می‌کنند که از نظر طعم مشابه دوغ تهیه شده از ماست رقیق شده است‌. این نوشیدنی گوارا خواص شیر شتر را داشته، اما فقط گرمی آن کمتر و رطوبت‌بخشی آن بیشتر می‌شود. 

فهرست مطالب

خواص شیر شتر در درمان بیماری ها

تحقیقات نشان داده است که شیر شتر نسبت به شیر گاو و گوسفند ماده مغذی‌تر و مفید‌تر بوده که برای درمان بیماری ها، تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از رشد ویروس و باکتری در بدن ماده‌ای موثر محسوب می‌شود. از جمله خواص شیر شتر برای درمان بیماری‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • پیشگیری و درمان پوکی استخوان
  • کنترل فشار خون
  • از بین بردن گرفتگی عروق
  • کنترل و رفع دیابت
  • تنظیم فشار خون
  • تقویت چشم
  • رفع اگزما و حساسیت‌های پوستی
  • افزایش اشتها
  • درمان زخم معده و زخم اثنا عشر
  • رفع یبوست
  • دفع اخلاط غلیظ از بدن
  • زیبایی پوست
  • موثر در درمان بیماری‌های خاص همچون ایدز، سل و هپاتیت C
  • کمک به گردش خون سلامت قلب

خواص درمانی شیر شتر برای درمان دیابت

شیر شتر دارای مواد مغذی ارزشمند شامل انسولین می باشد که مولفه ای اصلی برای سلامت انسان است. تعادل انسولین و گلوکز برای پیشگیری از دیابت مهم می باشد این ویژگی شیر شتر را به محلولی طبیعی برای افراد دیابتی تبدیل می کند و مصرف منظم شیر شتر در وعده های غذایی نیاز به تزریق انسولین را در افراد دیابتی را از بین می برد. اگر به عنوان عامل پیشگیری کننده مورد استفاده قرار گیرد در وهله اول از ابتلا به دیابت پیشگیری می کند.

فواید شیر شتر برای پوست, مو و ناخن

شیر شتر به خاطر دارا بودن ویتامین C و الاستین در درونش خواص زیادی برای پوست دارد.

به جای تزریق های گران قیمت و خطرناک می توانیم با استفاده موضعی از پودر شیر شتر و ساخت یک ماسک صورت از شیر شتر خطوط و چین و چروک را از بین ببریم. پس به جای دارو و تزریقات برای تولید کلاژن و الاستین می توانیم از مواد طبیعی مثل شیر شتر بهره بگیریم.

شیر شتر در قیاس با شیر گاو حاوی مقادیر بیشتری از اسید های چرب ضروری و امگا ۳ است.

تأثیر شیر شتر بر کبد چرب

طبق مطالعاتی که صورت گرفته است شیر شتر دارای خواصی است که به حفاظت از کبد بسیار کمک می‌کنند. بدین‌ترتیب با مصرف شیر شتر می‌توان از آسیب‌های وارد به کبد جلوگیری کرد.

در تحقیقات صورت گرفته در سال ۲۰۱۳ نتایج جالبی درباره تأثیر شتر بر کبد موش‌های آزمایشگاهی به ثبت رسید که حاکی از آن است که شیر شتر بدلیل خواص حفاظتی توانسته بود کبد این موش‌ها را در برابر آلودگی و سموم محافظت کند.

همچنین شیر شتر علاوه‌بر کنترل کبد توانست سلامت را به کبد برگرداند. یکی دیگر از علل ابتلا به کبد چرب چاقی است که مسلماً شیر شتر بدلیل میزان کم چربی در خود می‌تواند جایگزین مناسبی برای شیرهای چرب موجود باشد.

همانطور که در بخش علل ابتلا به کبد چرب گفته شد هپاتیت C نیز یکی از عوامل ابتلا به این عارضه است؛ شیر شتر دارای ترکیبات فوق‌العاده‌ای (لاکتوفرین) است که این ترکیبات خاصیت ضد باکتری، ضد ویروس، ایمن‌سازی و ضد التهاب را برای این ماده غذایی فراهم می‌کند.

در برخی از افرادی که مبتلا به کبد چرب هستند، بدلیل مشکلات ژنتیکی بدنشان در برابر انسولین مقاوم است؛ شیر شتر حاوی مقدار زیادی انسولین است که به درمان دیابت نیز کمک خواهد کرد.

خواص شیر شتر برای کودکان

  •  شیر شتر فاقد بتا لاکتوگلوبولین است که سبب رفع آلرژی بخصوص در نوزادان می شود
  • در تهیه شیر خشک نوزادان اخیرا از شیر شتر استفاده می کنند که سرشار از ویتامین است
  • به دلیل کلسیم و آهن بالا مانع از نرمی استخوان نوزادان می شود
  • یک آنتی اکسیدان قوی برای نوزادان و کودکان محسوب می شود

خواص شیر شتر در بارداری

  • به دلیل زود هضمی و سبک بودن به مادران در باردار توصیه می شود
  • می تواند به رشد و سلامت جنین کمک کند.
  • باعث استحکام استخوان در جنین می شود.
  • سرشار از ویتامین و پروتئین های لازم برای مادران باردار می باشد.

مقایسه خواص شیر شتر با سایر شیر‌ها

از نظر برخی از متخصصان تغذیه شیر شتر خواص بالاتری نسبت به شیر گاو و گوسفند دارد. از جمله این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شیر شتر شامل مقادیر بالایی از ویتامین‌های B۱، B۲، B۶، B۱۲ و پروتئین و همچنین اسید فولیک است.
  • ویتامین C موجود در شیر شتر حدود سه برابر بیشتر از دیگر شیر‌ها است.
  • همچنین شیر شتر از کلسترول، لاکتوز و چربی‌های اشباع کمتری نسبت به شیرگاو برخوردار است.
  • از دیگر مزیت‌های شیر شتر نسبت به شیر گاو کمتر بودن کالری موجود در آن است.
  • شیر شتر از املاح بیشتری مانند پتاسیم، منیزیم، سدیم، مس، روی و آهن نسبت به شیرگاو برخوردار است.
  • یکی از خواص ارزشمند شیر شتر خاصیت ضد ویروسی و آنتی بیوتیکی این شیر است.
  • همچنین شیر شتر هضم آسان تری نسبت به شیر گاو و گوسفند دارد.

خواص شیر شتر

1. از بین بردن آلرژی

طبق تحقیقات به عمل آمده، مصرف شیر شتر برای درمان آلرژی و حساسیت در افراد به ویژه کودکان تاثیر بسزائی دارد. در حقیقت وجود ایمونوگلوبولین که ماده‌ای ضد آلرژی است در این شیر علائم آلرژی را کاهش می‌دهد.

2. درمان اختلالات گوارش

از مهمترین خواص شیر شتر وجود املاح و مواد مفید برای درمان مشکلات گوارشی مانند اسهال، سوء هاضمه، زخم معده و یبوست در این ماده است.

3. بهبود دیابت

وجود نوعی پروتئین در شیر شتر که عملکردی مشابه انسولین دارد باعث کاهش اثرات دیابت در بدن خواهد شد. این ماده همچنین جذب مواد غذایی را در خون آسان‌تر کرده و به عنوان ماده‌ای ضد دیابت در کنترل و جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های قندی نقش اساسی ایفا می‌کند.

4. کنترل علائم سرطان

از مهمترین خواص شیر شتر، کنترل و کاهش علائم سرطان به دلیل وجود آنتی اکسیدان‌های مفید در این شیر است. این اکسیدان‌ها به حذف رادیکال‌های آزاد و درمان سلول‌های سرطانی کمک ویژه‌ای می‌کنند.

5. زیبایی و جوانسازی پوست

شیر شتر ویتامین ها، مواد معدنی و اسید‌های مفیدی دارد که مصرف آن به کلاژن سازی بهتر پوست و رفع اثرات پیری مانند چین و چروک‌ها در پوست منجر خواهد شد.

6. کاهش وزن

شیر شتر به دلیل برخورداری از مقادیر بسیار کمی از چربی‌های مضر و کالری علاوه بر ایجاد انرژی و سیری در افراد باعث کم شدن کلسترول در خون، افزایش سوخت و ساز بدن و در نتیجه لاغری خواهد شد.

7. کمک به افراد مبتلا به اوتیسم

ویتامین‌ها و املاح مهم و ارزشمند موجود در شیر شتر و همچنین آنتی اکسیدان‌های مفید موجود در این شیر می‌توانند به خوبی علائم عصبی و پرخاشگری در افراد مبتلا به اوتیسم را کاهش دهند.

8. درمان سرماخوردگی و التهابات ناشی از آن

وجود مواد ضد ویروسی و ضد التهابی در ترکیبات شیر شتر آن را به ماده‌ای موثر برای درمان برونشیت، سرماخوردگی، سرفه و التهابات ناشی از این عوارض تبدیل کرده است.

9. تقویت قوای جنسی

شیر شتر حاوی مواد ارزشمند و مقوی است که برای تقویت تخمدان‌ در بانوان و نیز تقویت قوای جنسی در مردان ماده‌ای مفید و موثر به شمار می‌آید.

10. درمان کم خونی

شیر شتر حاوی مقادیر بالایی از آهن بوده که برای درمان کم خونی و گردش خون بهتر بدن درنتیجه سلامت اندام‌های بدن کمک فراوانی می‌کند.

11. کمک به سلامت قلب

وجود اسید‌های چرب غیر اشباع و مفید در شیر شتر باعث پایین آمدن کلسترول بد در خون می‌شود. با پایین آمدن کلسترول مضر در خون می‌توان از بیماری‌هایی مانند تصلب شرایین، سکته و فشار خون بالا جلوگیری به عمل آورد.

12. سلامت نوزاد و مادر

با توجه به تحقيقاتی که اخيرا درباره مصرف شير شتر برای مادران باردار انجام دادند متوجه شدند که مصرف شير شتر برای نوزاد و مادر مفيد و در سلامتی آنها موثر است.

13. سیستم ایمنی بدن

در شیر شتر به طور جالب سطح بالایی از پروتئین ها و ترکیبات آلی وجود دارد که برخی از آن ها قابلیت های ضدمیکروبی قوی دارند. بدین معناست که شیر شتر می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و حفظ سلامت شما کمک کند.

14. رشد بدن

سطوح بالای پروتئین های حیوانی یافت شده در شیر شتر به رشد صحیح بدن و رشد استخوان ها و سیستم های بدن کمک می کند. پروتئین یکی از کلیدی ترین مولفه ها برای ادامه زندگی فرد می باشد که شیر شتر مقدار زیادی از آن را دارد.

در حقیقت، در فرهنگ های زیادی مصرف شیر شتر به نوزادان و کودکان مبتلا به سوء تغذیه توصیه می شود زیرا سلامت بدن را به طور قابل توجهی بهبود می بخشد. در ابتدا این شیر برای افزایش تحمل بدن در مسافرت های طولانی در بیابان ها مورد استفاده قرار می گرفت.

15. سیستم گردش خون

محتوی آهن بالا موجود در شیر شتر آن را برای پیشگیری از کم خونی ایده آل می سازد. آهن مولفه اصلی برای گلبول های خونی قرمز می باشد شیر شتر می تواند گردش خون و اکسیژن در سیستم های بدن و اندام ها افزایش دهد. در مواقع تولد نوزاد، آسیب ها، دوره سوءتغذیه, این ماده می تواند در حفظ سلامت بدن موثر باشد.

16. برای حساسیت ها

از دیگر خواص شیر شتر می توان به کاهش حساسیت در افرادی که به آلرژی و حساسیت های مختلف دچار هستند اشاره کرد. افرادی که بطور منظم از شیر شتر استفاده می کنند واکنش های حساسیتی آن ها کاهش می یابد. علاوه براین، شیر شتر نوعی از حساسیت به لاکتوز که شیر گاو دارد را نشان نمی دهد بدلیل وجود ساختارهای شیمیایی متفاوت و قابل توجهی که دارد.

17. بهبود سل

در مطالعه ای که محققین در هند بر روی بیمارانی که به مدت ۷-۸ سال بیماری سل داشتند انجام دادند، رژیم غذایی شیر شتر به میزان یک کیلوگرم در روز به این بیماران تجویز کردند. در پایان آزمایش هیچ سرفه، دفع خلط، تنگی نفس و درد قفسه سینه در این افراد مشاهده نگردید. این نتایج نشان داد که شیر شتر می تواند اثرات مثبت و قابل توجهی در بیماران مبتلا به سل ایجاد کند.

18. تقویت چشم

آشامیدن این شیر باعث تقویت چشم می شود و گاهی طبیبان سنتی دستور در چشم چکاندن این شیر را می دهند.

19. تنگی نفس و بیماری کبد

آشامیدن این شیر با شکر سرخ جهت رفع تنگی نفس و باز شدن گرفتگی ها و رفع خشکی کبد و از بین بردن ورم های سخت درون بدن مفید است و اخلاط ناموافق در کبد را از بین می برد و استسقای زقی و طبلی و اختلالات کبدی را از بین می برد.

20. درمان بیماری دندان و لثه

شیر شتر حاوی مقادير زیاد ويتامين C و D می‌باشد که در پيشگيری و درمان بيماريی‌ های دهان و دندان و همچنين محافظت از لثه‌ ها و تقويت دندان بسيار مفيد می‌ باشد.

21. تامین کننده پروتئین بدن

این شیر بدلیل اینکه سرشار از اسيدهای مهمی بنام اسيد آمينه است  مانند والين، متيونين، ليزين، آرژنين و فنيل آلانين میتواند پروتئین مورد نیاز روزانه بدن را تامین نماید.

22. استحکام دندان و استخوان

شير شتر 10 برابر شير گاو؛ عنصر آهن و کلسیم دارد که ترکیب این دو عنصر در استحکام و سلامت دندان و استخوانها حائز اهمیت است.

23. سم زدای قوی

شير شتر به دلیل وجود برخی مواد ازجمله انواع پروتئين ها مانند پروتئين کازئين در برابر سموم، باکتری ها، قارچ ها و بسياری از خطرات احتمالی و سمی بدن را مقاوم و مصون می دارد.

24. رفع تشنگی

در محيط های گرم و خشک نیاز انسان به آب بیشتر است لذا نوشیدن شیر شتر بدلیل مقادیر بسیار پروتئين، آب و کم کالری بودنش بسیار مناسب و ارزشمند می باشد.

25. رفع عفونت

وجود ایمونوگلوبولین‌ موجود در شیر نقش یک آنتی بیوتیک را ایفا می کند که در رفع عفونت های بدن و مبارزه با باکتری ها نقش مهمی خواهد داشت.

26. درمان التهاب روده بزرگ

شیر شتر سرشار از ویتامین ها بوده و بسیار سبک می باشد که به راحتی جذب دیواره روده و معده می شود و در درمان التهاب روده مناسب می باشد.

27. درمان آرتروز

شیر شتر مملو از ویتامین هایی چون فسفر، آهن، پتاسیم و منگنز است که در درمان آرتروز موثر بوده و دردهای مفاصلی را کاهش می دهد.

ویژگی های خارق العاده شیر شتر

با توجه به خواص بی نظیر شیر شتر می توان این ماده اعجاز انگیز را در موارد دیگر نیز بررسی کرد .

یکی از ویژگی های بارز شیر این حیوان، سرعت فساد پایین آن است.

بطوریکه شیر این حیوان بدون وسایل سرمایشی ، کیفیت خود را در دمای ۴ درجه بمدت ۱۲ روز و در دمای معمولی اتاق بمدت ۴۸ ساعت و حتی بیشتر نگه می دارد. این در حالیست که شیر گاو در دمای اتاق طرف ۱۲ ساعت ترش می شود.

خواص شیر شتر از نظر ائمه و پیامبر گرامی اسلام

در منایع روایی و دینی، بر مصرف شیر شتر و خواص شیر شتر تأکید زیادی شده است که احادیث طبی از این دست می‌تواند منشأ وحیانی دین مبین اسلام را بیشتر نشان دهد چرا که آنچه امروز برای پژوهشگران و دانشمندان از طریق انجام آزمایشات و تحقیقات مختلف در حال اثبات شدن است،‌ بیش از هزار سال پیش توسط پیامبر مکرم اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) بیان شده است؛ برای مثال پیامبر اکرم(ص) فرموده اند: اسْقُوا نِسَاءَکُمُ الْحَوَامِلَ الْأَلْبَانَ فَإِنَّهَا تَزِیدُ فِی عَقْلِ الصَّبِی یعنی “به زنان حامله شیر شتر بخورانید زیرا که خوردن شیر شتر سبب زیاد شدن عقل کودکشان مى‌‌شود”.

مضرات شیر شتر

عوارض یا خطرات ناشی از مصرف شیر شتر همانند عواملی که در شیر بز یا شیر گاو وجود دارد گزارش نشده است.می تواند سالم ترین ماده غذایی برای سنین مختلف از نوزادان تا افراد مسن باشد. در نتیجه نمی توان عارضه خاصی را به عنوان مضرات شیر شتر نام برد با این حال استفاده در حد اعتدال برای هر ماده غذایی مهم و ضروری است.

فرآورده‌های لبنی شتر باید پاستوریزه باشد

توجه به این نکته ضروری است که شیر و دیگر فرآورده‌های لبنی شتر باید پاستوریزه و دارای مجوز بهداشت باشد. اغلب فرآورده‌های لبنی شتر که به صورت محلی و سنتی در مغازه‌های سطح شهر به فروش می‌رسند پاستوریزه نبوده و می‌تواند بیماری‌های خطرناکی همچون کرونا را به انسان انتقال دهد. ویروس کشنده کرونا از طریق تماس با شتر یا استفاده از فرآورده‌های آلوده دام می‌تواند به انسان منتقل شود. 
 در نهایت بهتر است شیر و فرآورده‌های لبنی شتر در میان شهرنشینان نیز با قیمتی مناسب عرضه شود تا همه اقشار جامعه بتوانند از خواص شگفت‌انگیز آن بهره‌مند شوند.

منابع:

  • تک پزشک 
  • مشرق نیوز
  • عصر ایران
  • آرگا
  • نولینو
  • پارسی طب
  • ویوان
  • سماتک
  • فتوکده

بیشتر بخوانید:

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.