ویتامین A

ویتامین A (ویتامین آ ،,ویتامین ا)  ویتامین محلول در چربی و یک آنتی اکسیدان قوی است. ویتامین A نقش حیاتی در حفظ بینایی، عملکرد عصبی، پوست سالم و غیره دارد.

ویتامین A مانند همه آنتی اکسیدان ها در کاهش التهاب از طریق مبارزه با آسیب های رادیکال های آزاد دخیل است. داشتن یک رژیم غذایی با میزان آنتی اکسیدان های مناسب، راه طبیعی برای کاهش سرعت پیری است.

آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین A مسئول ساختن استخوان های قوی، تنظیم ژن، حفظ روشنایی پوست، تسهیل تمایز سلولی و حمایت از عملکرد سیستم ایمنی هستند. برخی از منابع خوب ویتامین A عبارتند از تخم مرغ، شیر، کبد، هویج، سبزیجات زرد یا نارنجی مانند اسکواش، اسفناج و سایر سبزیجات برگ سبز.

نام تجاریAquasola
AHFS/دانشنامه دراگزmonograph
رده بارداریA(US)
شناسه
شماره سی‌ای‌اس68–26–8 N
کد ATCV04CB01
پاب‌کمCID 445354
بانک‌داروDB00162
کم‌اسپایدر393012 Y
KEGGD03365 Y
ChEBICHEBI:۱۷۳۳۶ Y
ChEMBLCHEMBL986 Y
NIAID ChemDBAIDSNO:۰۰۸۸۷۶
داده‌های شیمی
فرمولC20H30O۱
وزن مولکولی286.4516 g/mol
SMILESeMolecules & PubChem

فهرست مواد غذایی بر پایه اندازه ویتامین آ

نام ماده غذاییمیکروگرم (µg) در ۱۰۰ گرم
فلفل تند پاسیلای خشک۱۷۸۸
هویج خام۸۳۵
زردآلو آب گرفته شده (کم رطوبت) و نپخته۶۳۳
کدو تنبل باترنات پخته یا تنوری بدون نمک۵۵۸
شلغم تنوری، آب‌پز یا فریزری بدون نمک یا با نمک۵۳۸
کلم کالی خام۵۰۰
اسفناج خام۴۶۹
جعفری تازه۴۲۱ [۳]
مرزنگوش خشک۴۰۳
شوید تازه۳۸۶
زرده تخم مرغ خام یا فریزری۳۱۶
چغندر (لبو) خام۳۱۶
برگ بو۳۰۹

میزان مورد نیاز

  • کودکان، چهار صد تا ششصد میکروگرم در روز
  • خانم‌ها، هشتصد میکروگرم در روز
  • مادران شیرده، هزار و سیصد میکروگرم در روز
  • آقایان، نهصد میکروگرم در روز

ویتامین آ در چه مواد غذایی وجود دارد؟

ویتامین A: منابع حیوانی

میزان ویتامین A برای 100 گرم از مواد غذایی اشاره شده می‌باشد:

  • روغن ماهی فلتان              200000 میکروگرم (فلتان نوعی ماهی پهن است)
  • روغن جگر ماهی                180000 میکروگرم
  • روغن ماهی تن                  150000 میکروگرم
  • جگر بوقلمون                      33000 میکروگرم
  • جگر گاو                              7000 تا 12000 میکروگرم
  • جگر مرغ                            7000 میکروگرم
  • جگر گوساله                       5000 میکروگرم
  • ماهی                                20 تا 1000 میکرو گرم
  • کره                                    600 میکروگرم
  • تخم مرغ                            300 میکروگرم
  • پنیر                                    60 تا 100 میکروگرم

ویتامین A: منابع گیاهی

مواد غذایی گیاهی حاوی میزان زیادی پیش ساز ویتامین A می‌باشند. یعنی اینکه بدن این پیش سازها را به ویتامین A تبدیل می‌کند. میزان ویتامین اشاره شده برای هر 100 گرم از مواد غذایی زیر می‌باشد:

  • هویج                   2000 تا 10000 میکروگرم
  • اسفناج               2000 تا 9000 میکروگرم
  • شلغم                 7000 میکرو گرم
  • زردآلو                   1000 تا 7000 میکروگرم
  • گل قاصدک          6000 میکروگرم
  • جعفری               5000 میکروگرم
  • زردآلوی خشک    4000 میکروگرم
  • کلم قرمز             1500 میکروگرم
  • هلوی خشک       1200 میکروگرم
  • کاهو                   1000 میکروگرم
ویتامین A
ویتامین A

خواص ویتامین A

  1. ویتامین آ برای محافظت از سلامت چشم

ویتامین A بخش مهمی از مولکول رودوپسین است که هنگامی که نور بر روی شبکیه چشم می تابد، فعال می شود و سیگنال را به مغز می فرستد که منجر به بینایی می شود. بتا کاروتن، ویتامین A موجود در گیاهان، نقش مهمی در جلوگیری از انقباض ماکولا، علت اصلی کوری ناشی از سن، دارد.

در مطالعه ای که توسط موسسه ملی چشم به عنوان یک مطالعه مرتبط با بیماری های مرتبط با چشم سالم انجام شد، افرادی که در معرض خطر بیماری های چشم هستند ولی ویتامین های روزانه خود را شامل ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E، روی و مس را مصرف می کنند، با کاهش ۲۵ درصدی خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا مواجه می شوند.

مطالعات همچنین نشان می دهد که قطره چشم ویتامین A برای درمان چشم های خشک موثر است. یک مطالعه نشان داد که قطره های روان کننده چشم حاوی ویتامین A برای درمان سندرم چشم خشک موثر هستند.

مطالعه دیگری در اوایل سال ۲۰۱۱ توسط محققان مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا در نیویورک انجام شد؛ آنها دریافتند که یک شکل مصنوعی و تغییر شکل یافته ویتامین A باعث کند شدن پیشرفت بیماری استارگارد می شود؛ بیماری استارگارد یک بیماری ارثی است و باعث ایجاد اختلال بینایی در جوانان می شود.

  1. خواص ویتامین آ برای تقویت سیستم ایمنی بدن

عملکرد سیستم ایمنی وابسته به ویتامین A است، به همین دلیل است که این ویتامین به عنوان یک ویتامین مهم برای ایمنی بدن شناخته شده است. ژن هایی که در واکنش ایمنی دخیل هستند توسط ویتامین A تنظیم می شوند، بنابراین این ویتامین برای مبارزه با بیماری های جدی مثل بیماری های سرطانی و بیماری های خود ایمنی، آنفولانزا یا سرماخوردگی ضروری است.

بتا کاروتن همچنین یک آنتی اکسیدان قوی است که می تواند به تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از انواع بیماری های مزمن کمک کند. ویتامین A به ویژه می تواند به ایمنی کودکان کمک کند.

یک مطالعه انجام شده در لندن نشان داد که مکمل های ویتامین A در کشورهای کم ​​درآمد، مرگ و میر کودکان را ۲۴ درصد کاهش داد. این مطالعه همچنین نشان داد کمبود ویتامین A در کودکان آسیب پذیر منجر به عفونت هایی مانند اسهال و سرخک شد.

مطالعه دیگری که توسط سیستم بهداشتی درمانی کلمبیا انجام شد، به ۱۰۰ هزار کودک مکملهای ویتامین A داد. آنها دریافتند که صرفه جویی زیادی در هزینه های پزشکی اتفاق افتاد؛ از ۳۴۰،۳۰۶،۹۱۷ دلار به علت بیماری هایی شامل اسهال (۴،۲۶۸) و مالاریا (۷۶) و بستری شدن، که با توجه به مصرف مکمل این مشکلات کاهش می یابد.

این مطالعه به این نتیجه رسید که مصرف مکمل های ویتامین A برای جلوگیری از بیماری های دیگر مقرون به صرفه خواهد بود.

  1. خواص ضدالتهابی ویتامین آ

ویتامین A دارای خواص آنتی اکسیدانی است که باعث خنثی سازی رادیکال های آزاد و آسیب های بافتی و سلولی می شود. ویتامین A می تواند باعث جلوگیری از جذب سلول ها شود.

هنگامی که سیستم ایمنی بیش از حد به پروتئین های غذا پاسخ می دهد، این امر باعث ایجاد آلرژی غذایی و در نهایت التهاب می شود.

دریافت ویتامین A می تواند به کاهش خطر ابتلا به انواع مختلف آلرژی های غذایی کمک کند، زیرا که به جلوگیری از این واکنش خطرناک کمک می کند.

سطوح پایین التهاب نیز با خطر کمتر برای بیماری های عصبی مثل بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون ارتباط دارد.

  1. سلامت پوست و رشد سلولی با مصرف ویتامین آ

ویتامین A برای بهبود زخم و رشد دوباره پوست ضروری است. این ویتامین برای حمایت از کلیه سلول های اپیتلیال (پوست) از داخل و خارج از بدن و کمک های موثر در مبارزه با سرطان پوست موثر می باشد.

ویتامین آ برای تشکیل گلیکوپروتئین ها، ترکیبی از شکر و پروتئین که به سلول ها کمک می کند تا بافت های نرم را تشکیل دهند، ضروری است.

کمبود ویتامین A می تواند منجر به ضعیف شدن رنگ پوست شود، همان طور که مطالعات نشان می دهد ویتامین A می تواند با آکنه مبارزه کند و سلامت کلی پوست را بهبود بخشد.

ویتامین A با تولید کلاژن بیشتر، که مسئول جوانی پوست است، چین و چروک پوست شما را از بین می برد. ویتامین A همچنین به سلامت موها کمک می کند.

  1. ویتامین آ و جلوگیری از سرطان

بر اساس یک مطالعه انجام شده در دانشگاه York، مصرف ویتامین A می تواند به درمان انواع مختلف سرطان کمک کند زیرا به کنترل سلول های بدخیم در بدن کمک می کند. در حال حاضر اسید رتینوئیک نقش مهمی در توسعه و تمایز سلول و همچنین درمان سرطان دارد.

نشان داده شده است که با رینوئیک اسید، سرطان ریه، پروستات، پستان، تخمدان، مثانه، دهان و پوست سرکوب می شود. مطالعه دیگری نشان داد اسید رتینوئیک در درمان ملانوم، هپاتوم، سرطان ریه، سرطان پستان و سرطان پروستات موثر است.

محققان نشان دادند مکانیزم های مولکولی در اسید رتینوئیک از پیشرفت سلول های سرطانی جلوگیری می کنند.

به یاد داشته باشید همیشه بهتر است ویتامین A را از منابع طبیعی مانند غذا دریافت کنید و برای جلوگیری از بیماری مکمل های ویتامین A مصرف نکنید زیرا مانند مواد غذایی طبیعی موثر نیستند.

مصرف روزانه ویتامین A

اکثر مردم از رژیم های غذایی خود به اندازه کافی ویتامین A دریافت می کنند، اما اگر کمبود ویتامین A دارید، پزشک ممکن است مکمل های ویتامین A را پیشنهاد کند.

افراد مبتلا به بیماری هایی مانند اختلالات گوارشی یا رژیم غذایی نامناسب ممکن است برای تامین ویتامین موردنیاز روزانه به مکمل نیاز داشته باشند. مقدار ویتامین توصیه شده در طول روز:

ویتامین آ مورد نیاز کودکان:

  • ۱-۳ سال: ۳۰۰ میکروگرم در روز
  • ۴-۸ ساله: ۴۰۰ میکروگرم در روز
  • ۹ تا ۱۳ سال: ۶۰۰ میکروگرم در روز

ویتامین آ مورد نیاز زنان بالغ:

  • ۱۴ سال و بالاتر: ۷۰۰ میکروگرم در روز
  • هنگام بارداری: ۷۵۰-۷۷۰ میکروگرم در روز
  • هنگام شیردهی: ۱،۲۰۰-۱،۳۰۰ میکروگرم در روز

ویتامین آ مورد نیاز بزرگسالان:

  • ۱۴ سال و بالاتر: ۹۰۰ میکروگرم در روز

علائم کمبود ویتامین A

ویتامین A برای دید طبیعی، و همچنین رشد مناسب استخوان، پوست سالم و حفاظت از غشاهای مخاطی دستگاه گوارش، تنفس و ادرار در مقابل عفونت ضروری است. افرادی که به طور طولانی مدت در هضم چربی ها مشکل دارند دچار کمبود ویتامین آ نیز می شوند.

شایع ترین نگرانی در جذب ویتامین A حساسیت گلوتن، سندرم روده تحریک پذیر، واکنش سیستم ایمنی بدن، بیماری التهابی روده و اختلالات پانکراس است. در الکلی ها، که مسمومیت بیش از حد باعث کمبود ویتامین A می شود نیز در معرض خطر کمبود ویتامین آ هستند.

کمبود ویتامین A در نیمی از کشورها، به ویژه در آفریقا و آسیای جنوب شرقی، به یک مشکل بهداشت عمومی تبدیل شده است (به خصوص در کودکان و زنان باردار در کشورهای کم درآمد).

کمبود این ویتامین یک مشکل جدی برای کودکان است زیرا کمبود ویتامین A موجب آسیب دیدگی شدید و نابینایی می شود؛ همچنین خطر ابتلا به بیماری های شدید و حتی مرگ را نیز افزایش می دهد. کودکان در معرض بیماری هایی مانند بیمای های اسهالی و سرخک هستند.

در دوران بارداری، مقدار ویتامین A مورد نیاز در طول سه ماهه آخر بیشتر است. اغلب زنان در طول این مدت از کمبود ویتامین A رنج می برند. اگر مصرف ویتامین A کافی نباشد، خانم باردار می تواند از کوری شبانه رنج ببرد.

عوارض جانبی بالقوه ویتامین A

مصرف بیش از حد ویتامین A آسیب زیادی وارد می کند. مصرف بیش از حد ویتامین A از مکمل به تنهایی ترکیب آن با سایر آنتی اکسیدان ها، باعث نقص تولد، تراکم پایین استخوان و مشکلات کبدی می شود.

مصرف بیش از حد ویتامین A می تواند منجر به زردی، حالت تهوع، از دست دادن اشتها، تحریک پذیری، استفراغ و حتی ریزش مو شود. اگر میخواهید مکملهای ویتامین A مصرف کنید، مطمئن شوید که دوزهای کمتری مصرف میکنید.

از مواد غذایی استفاده کنید و با پزشک مشورت کنید. افرادی که به شدت الکل مصرف می کنند یا بیماری کلیوی یا کبدی دارند نباید بدون مشورت با پزشک از مکمل های ویتامین A استفاده کنند.

علائم سمیت ویتامین A شامل پوست خشک، درد مفاصل، استفراغ، سردرد و سردرگمی است. مکمل های ویتامین A ممکن است با بعضی از قرص های ضد بارداری، رقیق کننده های خون (مانند کومادین)، داروهای ضد آکنه (مثل آکوتان)، درمان های سرطانی و بسیاری از داروهای دیگر، ارتباط برقرار کنند.

اگر دارو مصرف میی کنید، پیش از مصرف مکمل های ویتامین A با پزشک مشورت کنید. مصرف نامناسب مکمل های حاوی رتینوئید باعث آسیب از طرف این ویتامین می شود و مصرف موادغذایی مشکلی ایجاد نمی کند.

اشکال دارویی ویتامین آ

  •   ویتامین آ قرص 50000 ویتامین آ
  •   ویتامین آ پرل 50000 واحد
  •   ویتامین آ چشمی پماد
  •   ویتامین آ قرص 25000 م گ
  •   ویتامین آ پرل 25000 واحد
  •   ویتامین آ آمپول 0 ویتامین آ

مکانیسم اثر اشکال داروئی ویتامین آ

بیناییویتامین آ (-آل-ترانس-رتینول) در شبکیه به ایزومر 11-سیس رتینالدئید یا 11-سیس رتینال تبدیل می شود. 11-سیس رتینال در شبکیه در ترانسداکشن نور به سیگنال عصبی برای بینایی عمل می کند. در رودوپسین 11-سیس رتینال متصل به اوپسین ایزومر شده و توسط نور به –آل- ترانس-رتینال تبدیل می شود. این واقعه ای است که ایمپالس عصبی را به مغز می برد و باعث ادراک نور می شود. آل- ترانس-رتیال از اوپسین آزاد شده و به آل-ترانس رتینول کاهش می یابد. آل-ترانس-رتینول ایزومر شده و در تاریکی به 11-سیس-رتینول تبدیل می شود و سپس به 11-سیس-رتینال اکسیده می شود.

 11-سیس-رتینال دوباره با اوپسین ترکیب شده و دوباره رودوپسین را تشکیل می دهد. شب کوری یا نقص در بینایی در نور کم در نتیجه نقص سنتز دوباره 11-سیس رتینال است.تمایز اپیتلیال: نقش ویتامین آ در تمایز اپیتلیال، و هم چنین در دیگر فرایند های فیزیولوژیک، شامل اتصال ویتامین A به دو خانواده از گیرنده های هسته ای (رتینوییک اسید رسپتور (RAR ها) و رتینوئیک-ایکس-رسپتور (RXR ها)) است. این گیرنده ها به عنوان فاکتور های رونویسی فعال شده توسط لیگاند هستند که رونوسی ژن را تغییر می دهند. وقتی ویتامین آ کافی برای این گیرنده ها وجود نداشته باشد، تمایز و رشد طبیعی سلولی مختل می شود.

فارماکوکینتیک

  • غلظت سرمی: 300-700 نانوگرم بر میلی لیتر (بزرگسالان)؛ 200-500 نانوگرم بر میلی لیتر (اطفال)
  • زمان پیک پلاسمایی: 4-5 ساعت (محلول روغنی)؛ 304 ساعت (مخلوط آب)
  • اتصال پروتئین: پروتئین اتصال رتینول
  • توزیع: عمدتا در کبد به صورت پالمیتات ریتول ذخیره می شود
  • متابولیسم: گلوکورونیده شده کبدی، دکربوکسیلاسیون
  • متابولیت ها: رتینوئیک اسید، رتینال

دفع: ادرار و مدفوع (از طریق صفرا)

مقدار مصرف اشکال داروئی ویتامین آ

اشکال دارویی ویتامین آ بزرگسالان

کپسول ویتامین آ

  • 7500 واحد
  • 8000 واحد
  • 10000 واحد
  • 25000 واحد

محلول تزریقی ویتامنی آ

  • 50000 واحد بر میلی لیتر

قرص ویتامین آ

  • 10000 واحد
  • 15000 واحد

میزان مجاز روزانه مصرف داروئی ویتامین آ

توضیح داده شده برای معادل فعالیت رتینول (RAE)

1 RAE = رتینول 1 میکروگرم

مذکر: 900 میکروگرم در روز (3000 واحد در روز)

مونث

  • 700 میکروگرم در روز (2330 واحد در روز)
  • فرد حامله بیش از 18 سال: 750-770 میکروگرم در روز (2500-2600 واحد در روز)
  • فرد شیرده بیشتر از 18 سال: 1300 میکروگرم RAE (4330 واحد)

سطح بالایی مصرف

بیشتر از 18 سال: 3000 میکروگرم در روز RAE (10000 واحد)

حاملگی: 3000 میکروگرم در روز RAE (10000 واحد)

شیردهی (3000 میکروگرم در روز RAE (10000 واحد)

بیشتر بخوانید:

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.