9 مرحله مهم برای راه اندازی شبکه

نصب و راه اندازی شبکه شامل 9 مرحله مهم زیر است:

  1. نیاز سنجی و تعیین بودجه برای راه اندازی شبکه
  2. طراحی ساختار کلی شبکه (شامل توپولوژی و ..)
  3. خرید تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی شبکه
  4. کابل کشی و پیکربندی تجهیزات پسیو
  5. تست پسیو
  6. راه اندازی قسمت اکتیو شبکه
  7. تست و آزمایش نهایی شبکه
  8. امنیت شبکه
  9. پشتیبانی از شبکه

به طور خلاصه، نصب و راه‌اندازی شبکه یک فرآیند تخصصی است که نیازمند دانش و تجربه است. بنابراین، اگر به دنبال راه‌اندازی شبکه هستید، پیشنهاد می‌کنیم از کمک‌ها متخصصان شبکه استفاده کنید. برای آشنایی بیشتر با راه اندازی شبکه در ادامه همراه ما باشید.

نیاز سنجی و تعیین بودجه برای راه اندازی شبکه

اولین قدم در راه‌اندازی شبکه، نیازسنجی و تعیین بودجه است. در این مرحله باید به یکسری پرسش‌های زیرساختی پاسخ داده شود.

  • نوع شبکه
    • سازمان به چه نوع شبکه‌ای نیاز دارید، LAN، WAN، بی سیم یا ترکیبی از اینها؟
    • تعداد کاربران شبکه چند نفر است؟ چند کارمند و دستگاه قرار است به شبکه متصل شوند.
  • نوع کاربری
    • کاربران قرار است چه کارهایی در شبکه انجام خواهند داد؟ این کارها می‌تواند جستجو در وب، دانلود، انجام بازی‌های آنلاین، اشتراک‌گذاری فایل و موارد مشابه باشد.
    • مورد مهم بعد حجم داده‌هایی است که قرار است مبادله شوند. تخمین این موضوع نشان می‌دهد که شبکه باید چه پهنای باندی داشته باشد که بر انتخاب نوع تجهیزات تاثیرگذار است.
  • سطح امنیتی
    • اگر شبکه قرار است با کاربرانی در اینترنت در تعامل باشد به مجموعه‌ای از راهکارهای امنیتی سطح بالا نیاز دارد؟

طراحی ساختار کلی شبکه (شامل توپولوژی و ..)

طراحی ساختار کلی شبکه شامل مجموعه تصمیمات و اقداماتی است که مشخص می‌کنند عناصر شبکه باید به چه صورتی در شبکه پیاده‌سازی شوند و بر مبنای چه توپولوژی‌ها و معماری‌هایی با یکدیگر در ارتباط باشند. فرآیند کلی طراحی ساختار شبکه به این صورت است که ابتدا توپولوژی شبکه انتخاب می‌شود که نحوه چیدمان و اتصال دستگاه‌ها در شبکه را مشخص می‌کند.

امروزه، انواع مختلفی از توپولوژی‌ها در پیاده‌سازی شبکه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. به طور مثال، توپولوژی ستاره همه دستگاه‌ها را به یک سوئیچ مرکزی متصل می‌کند. توپولوژی خطی دستگاه‌ها به را صورت زنجیروار به یکدیگر متصل می‌کند. توپولوژی حلقه دستگاه‌ها را به صورت دوار به یکدیگر متصل می‌کند و در نهایت توپولوژی مش اجازه می‌دهد هر دستگاه به چند دستگاه دیگر متصل می‌شود. انتخاب توپولوژی مناسب به عوامل مختلفی مانند تعداد کاربران، نوع کاربری، پهنای باند مورد نیاز و بودجه بستگی دارد.

خرید تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی شبکه

هنگامی که طراحی ساختار کلی شبکه به پایان رسید، نوبت به انتخاب تجهیزات شبکه می‌رسد که مواردی مثل روتر، سوئیچ، مودم، اکسس پوینت و غیره را شامل می‌شود. تجهیزات موردنیاز به نوع شبکه، تعداد کاربران، نوع کاربری، پهنای باند و بودجه بستگی دارد. شبکه‌های کامپیوتری بر مبنای یکسری تجهیزات زیرساختی پیاده‌سازی می‌شوند. اولین مورد روتر است که برای اتصال شبکه به اینترنت و برای مسیریابی ترافیک بسته‌ها بین شبکه‌های مختلف استفاده می‌شود.

دستگاه کاربردی بعدی سوئیچ است که برای اتصال دستگاه‌های مختلف به یکدیگر استفاده می‌شود. اکسس‌پوینت دستگاه دیگری است که اجازه می‌دهد شبکه‌های بی‌سیم را پیاده‌سازی کنید. در نهایت نوبت به انتخاب کابل می‌‌رسد که برای اتصال دستگاه‌‌ها و تجهیزات شبکه به یکدیگر استفاده می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خدمات نصب و راه اندازی شبکه به آدرس https://falnic.com/network-design-and-installation مراجعه کنید.

کابل کشی و پیکربندی تجهیزات پسیو

کابل‌کشی ‌ یکی دیگر از مراحل مهم در راه‌اندازی شبکه است. در این مرحله، باید کابل‌‌کشی به گونه‌ای انجام شود تا دستگاه‌ها بدون مشکل قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر باشند. از نکات مهم در کابل‌کشی باید به انتخاب کابل‌های باکیفیت بالا، رعایت اصول کابل‌کشی ساخت یافته و محافظت از کابل‌ها و … اشاره کرد.

تست پسیو

تست پسیو، مجموعه‌ای از آزمایش‌ها برای بررسی کیفیت و عملکرد کابل‌ها و اتصالات در شبکه‌های کامپیوتری است. این تست‌ها قبل از راه‌اندازی شبکه یا پس از ایجاد تغییراتی در آن، برای اطمینان از عملکرد صحیح و بدون نقص شبکه انجام می‌شود. در تست پسیو، کیفیت کابل‌ها، عملکرد اتصالات، پارامترهای فیزیکی و مشکلات شناسایی و برطرف می‌شوند. به طور کلی، تست پسیو مانع از بروز مشکلات جدی می‌شود و بهبود عملکرد شبکه را به همراه دارد.

کابل کشی و پیکربندی تجهیزات پسیو
کابل کشی و پیکربندی تجهیزات پسیو

راه اندازی قسمت اکتیو شبکه

راه اندازی قسمت اکتیو شبکه به معنای پیکربندی تنظیمات تجهیزات شبکه مانند روتر، سوئیچ، فایروال‌ها و سرورهاست. این مرحله پس از اتمام کابل‌کشی و تست پسیو انجام می شود. در این مرحله، مواردی مثل اختصاص آدرس آی‌پی به هر یک از دستگاه‌های موجود در شبکه، پیکربندی مسیریابی، شبکه خصوصی مجازی، سرور DHCP و سرویس‌های دیگر، پیکربندی سوییچ‌ها، شبکه‌های محلی مجازی، امنیت پورت، پیکربندی فایروال و در نهایت پیکربندی سرور انجام می‌شود.

تست و آزمایش نهایی شبکه

فرآیند تست و آزمایش نهایی شبکه، به معنای راه‌اندازی شبکه است با این هدف که همه تجهیزات صحیح و بدون مشکل کار می‌کنند. فرآیند تست و بررسی موارد مختلفی مثل تست اتصال به اینترنت و سرعت شبکه، اتصال بدون مشکل دستگاه‌ها به یکدیگر، ارزیابی عملکرد برنامه‌ها و سرویس‌های مورد استفاده در شبکه، ارزیابی امنیت شبکه و بررسی وجود نقص‌های امنیتی و عملکرد کلی شبکه را شامل می‌شود.

کارشناسان شبکه از ابزارهای مختلفی برای تست و آزمایش نهایی شبکه استفاده می‌کنند. اولین مورد تستر کابل است که برای بررسی کیفیت و عملکرد کابل‌ها استفاده می‌شود. ابزار بعدی تستر پچ پنل است که اطمینان می‌دهد فرآیند اتصالات سوکت‌ها و پچ پنل‌ها به درستی انجام شده‌است. همچنین، در صورتی که از سوئیچ‌های PoE استفاده شده باشد، اطمینان حاصل می‌شود که پورت‌ها توانایی ارسال برق را دارند. یکی دیگر از ابزارهای مورد استفاده در این زمینه تستر OTDR است که برای بررسی طول کابل، افت سیگنال و انعکاس استفاده می‌شود. همچنین، از نرم‌افزارهای تست شبکه نیز برای بررسی عملکرد شبکه، پهنای باند، ترافیک و سایر پارامترها استفاده می‌شود.

تست و آزمایش نهایی شبکه
تست و آزمایش نهایی شبکه

امنیت شبکه

امنیت شبکه به مجموعه اقداماتی گفته می‌شود که برای حفاظت از شبکه و اطلاعات در برابر دسترسی های غیرمجاز، سوء استفاده، افشا، تغییر یا تحرف انجام می‌شود. از اقدامات مهمی که برای تامین امنیت شبکه انجام می‌شود باید به استفاده از فایروال‌ها اشاره کرد.

فایروال ترافیک شبکه را کنترل می‌کند و از ورود و خروج ترافیک غیرمجاز به شبکه جلوگیری می‌کند. مورد بعدی استفاده از ابزارهای پیشگیری و تشخیص نفوذ است که هرگونه فعالیت مشکوک در شبکه را شناسایی و مسدود می‌کنند. مورد بعد تعیین سطح دسترسی است که اجازه می‌دهد به هر کاربر بر مبنای نقشی که در سازمان دارد، مجوزهای لازم تخصیص داده شود. راهکار بعدی استفاده از رمزهای عبور قوی برای تمام دستگاه‌ها و حساب‌های کاربری است که باید پیچیده و منحصر به فرد باشند. همچنین، به‌روزرسانی نرم‌افزارها نیز هرگونه رخنه‌ای در سیستم عامل و نرم‌افزارهای موجود در شبکه را شناسایی کرده و مانع از بهره‌برداری آن‌ها توسط هکرها می‌شوند. با توجه به این‌که امنیت شبکه یک موضوع مهم است که باید به طور جدی به آن دقت کرد پیشنهاد می‌شود از وجود کارشناسان حرفه‌ای در این زمینه استفاده شود.

پشتیبانی از شبکه

پشتیبانی و نگهداری شبکه، مرحله نهم و حیاتی در راه اندازی شبکه است که شامل عیب یابی و رفع مشکلات احتمالی شبکه، به‌روز‌رسانی نرم افزارها و تجهیزات و نظارت بر عملکرد شبکه است.

هدف این مرحله شامل موارد زیر است:

  • حفظ پایداری و عملکرد صحیح شبکه
  • جلوگیری از بروز مشکلات
  • افزایش طول عمر تجهیزات
  • کاهش هزینه ها

نصب و راه‌اندازی شبکه‌های درون سازمانی شامل دو بخش پسیو و اکتیو است. بخش پسیو شامل کابل‌کشی، سوکت‌زنی، نصب رک، داکت و تجهیزات پسیو مانند سوئیچ و روتر است، در حالی که بخش اکتیو شامل پیکربندی تجهیزات شبکه، تنظیمات IP، DHCP، DNS، VPN، فایروال، سرورها و سایر خدمات مورد نیاز سازمان است. در حالت کلی فرآیند نصب و راه‌اندازی شبکه‌های درون سازمانی بر مبنای مراحلی است که به آن‌ها اشاره کردیم.

ممکن است شما دوست داشته باشید
1 نظر
  1. حسین می گوید

    مراحل ره اندازی شبکه به صورت دقیق و مفید ذکر شده بود، من سایت فالنیک رو چک کردم بخش بلاگ و حتی پیج اینستاشون مطالب خیلی خوبیدر مورد شبکه و تجهیزاتش داره

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.