گارو چیست؟

یکی از تجهیزات پزشکی که به منظور خون گیری در بیمارستان‌ ها، درمانگاه‌ ها و سایر مراکز پزشکی استفاده می ‎شود، گارو می ‌باشد. این محصول در واقع یک وسیله نوار کشی است که برای ثابت کردن رگ از آن استفاده می‌ شود و به خون گیری هر چه راحت ‌تر کمک می ‌کند.
رگ بند یا شریان بند در جنس های مختلفی تولید می شود که وظیفه آن ها به وجود آوردن مانعی است که عبور جریان خون را تحت فشار قرار دهد .
گارو یا رگ بند تاریخچه بسیار کهنه ای دارد و برای جلوگیری از خونریزی در حین عمل های قطع عضو در رم باستان از آن استفاده می شد.
برخی رگ بند ها یا تورنیکت های ارتوپدی نیز وظیفه ی جلوگیری از خونریزی در حین عمل جراحی ارتوپدی می باشد.

رگ بند یا گارو چیست؟

رگ ‌بند، شریان‌بند یا تورنیکت گارو (Garrote Tourniquet) دستگاه متشکل از تسمه یا نواری است که در گرفتن نمونه خون از بیمار یا جلوگیری از خونریزی در هنگام جراحی‌ های ارتوپدی و در فوریت ‌های پزشکی کاربرد دارد.
در موارد اورژانس یا در حین عمل جراحی، تورنیکت بر روی عضو بیمار بسته می‌ شود تا مانع عبور جریان خون شود.
دستگاه با وارد آوردن فشار از روی پوست قادر است با مسدود کردن سرخ‌ رگ ‌ها و سیاه ‌رگ‌ ها، جریان خون در آن اندام را موقتاً متوقف نموده و به کاهش یا قطع خونریزی کمک کند. بنابراین در حین عمل جراحی به دلیل کاهش خونریزی، سطح بهتری از عمل را برای جراح نمایش می ‌دهد.
همچنین گارو یا تورنیکت برای کمک به پیدا کردن ورید و تسهیل خون ‌گیری به کار می‌ رود.
بدین ترتیب که در هنگام خون ‌گیری، گارو باعث انسداد عروق می‌ شود. این کار باعث ایجاد فشار فیلتراسیون بر سر راه جریان خون وریدی می شود.

  میزان فشار گارو در هنگام خونگیری

گارو خونگیری یا همان رگ بند، به گونه‌ ای طراحی شده است تا پرستار بتواند با یک دست آن را به راحتی ببندد و تنها با زدن یک دکمه ساده، آن را باز کند.
زمانی که بازو تحت فشار کش گارو قرار می‌ گیرد، بر سر راه جریان خون یک فشار فیلتراسیون ایجاد می ‌شود و باعث افزایش غلظت خون می ‎شود، در نتیجه باعث بهتر شدن عمل خونگیری می ‌شود.

فشار وارد شده به بازو به اندازه ‌ای است که اجازه نمی ‌دهد تا سیستم انعقاد خون فعال شود.
گاروها را ممکن است با نام‌ های دیگر، به عنوان مثال رگ بند و یا تورنیکت نیز بشناسید، اما تمامی آن‌ها دارای کاربردها و ویژگی‌ های یکسانی هستند.

روش صحیح استفاده از گارو یا تورنیکت چگونه است؟

طراحی گارو یا تورنیکت به شکلی است که مسئول خونگیری بتواند آن را با یک دست به راحتی ببندد و در پایان کار یعنی پس از پیدا کردن ورید مورد نظر و شروع به عملیات خونگیری، تنها با فشردن یک دکمه اقدام به باز کردن آن کند.
توجه داشته باشید دقت در میزان سفت کردن تورنیکت بسیار مهم است چرا که فشار بیش از اندازه توسط این کش روی کیفیت خون حاصل از نمونه گیری اثر نامطلوبی می گذارد. 


برای انجام عملیات بستن با تورنیکت مراحل زیر را انجام دهید:

قبل از بستن تورنیکت، بیمار باید روی صندلی بنشیند و سپس دست خود را مشت کرده و روی دسته صندلی نمونه برداری قرار دهد، به طوری که بازو تا مچ دست در یک امتداد خط مستقیم از هم قرار بگیرد. این کار به برجسته شدن وریدها کمک زیادی می کند.
در مرحله بعدی باید مسئول نمونه گیری اقدام به بستن تورنیکت به صورت استاندارد کند.
گفته می شود تورنیکت باید نهایتا 10 الی 15 سانتی متر بالاتر از محل رگ خونگیری بسته شود.

به زمان بسته بودن تورنیکت روی دست توجه کنید. این وسیله نباید تا زمان اتمام خونگیری روی دست فرد به شکل بسته باقی بماند چرا که ممکن است سبب همولیز شود، که در این صورت نتایج حاصل از بررسی نمونه خون مورد نظر صحیح نخواهد بود.

زمان مناسب برای شل کردن نوار گارو، بعد از ورود سوزن به داخل رگ و قبل از شروع عملیات خونگیری است.

سفت بستن گارو نیز سبب افزایش بیش از اندازه فشار فیلتراسیون شده که روی کیفیت نمونه تأثیر خوبی نخواهد داشت. همواره گفته می شود در هنگام بستن رگ بند، فشار وارده روی آن باید کمتر از فشار سیستولیک باشد.

در صورت بستن گارو و عدم موفقيت در پیدا کردن ورید جهت نمونه برداری توصیه می شود تورنيكت را باز کرده و پس از 2 دقيقه برای بار دوم مجددا روي بازوي بيمار ببندید.

انواع گارو

در گذشته تنها انواع لاتکس و پلاستیکی آن ها موجود بود که در برخی موارد سبب حساسیت روی پوست دست در ناحیه بسته شده می شد.

اما امروزه شاهد اشکال غیر لاتکس آن ها هستیم. علاوه بر آن گاروها در سایزهای متفاوتی تولید شده به عنوان مثال سایز این وسیله برای کودکان و نوزادان با افراد بزرگسال متفاوت است.
محصولات امروزی با موادی ضد حساسیت، مناسب و سازگار برای بستن روی پوست تولید شده اند.

برای خرید گارو با متخصصان دکترمهندس در ارتباط باشید.

از گارو یا تورنیکت در چه مواردی استفاده می شود؟

1. بخش نمونه برداری خون در آزمایشگاه ها

2. بخش های جراحی

3. کلینیک ها

4. اورژانس

نکات کاربردی در کار با تورنیکت

  • هنگام خونگیری وریدی به محض برقراری جریان خون تورنیکت باید شل شود و حداکثر زمان استفاده از تورنیکت برای انسداد عروق 60 ثانیه است.
  • در جراحی اطفال، میزان فشار کمتر از بزرگسالان باید تنظیم شود.
  • میزان فشار داخل نوار در طول جراحی کنترل شده و ثابت باقی بماند.
  • زمان برداشتن تورنیکت گردش خون عضو باید کنترل شود.
  • میزان فشار گارو باید در پرونده بیهوشی بیمار ثبت شود.
  • تخلیه هوای گارو باید به تدریج انجام شود.

نکات مهم در خرید گارو خونگیری

– در هنگام تهیه این شریان بند ها حتما از کیفیت مناسب آنها مطمئن شوید و همچنین از سلامت و عدم فاسد بودن کش و درجه بندی آن اطمینان کامل پیدا کنید.

– در جراحی اطفال، میزان فشار کمتر از بزرگسالان باید تنظیم شود.

– زمانی که گارو خونگیری برداشته شد باید گردش خون بیمار کنترل شود.

– بایستی میزان فشار رگ بند در پرونده بیهوشی بیمار ثبت گردد.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.