سفر به سرزمین خوش خوراک ها، ایتالیا

ایتالیا کشوری در جنوب اروپا و پایتخت آن شهر رم است. این کشور از شبه‌جزیره ایتالیا و دو جزیره سیسیل و ساردِنی در دریای مدیترانه تشکیل شده‌است. امروزه ایتالیا کشوری توسعه‌یافته است و جزو هشت کشور صنعتی به‌شمار می‌آید. در سواحل جنوبی ایتالیا ماهی و میوه های دریا نقش بسیار مهی در آشپزی آنها دارد. مردم نواحی شمال غربی ایتالیا به شکار و کشاورزی و دامداری گرایش داشتند و از گوشت پرنده و گوشت قرمز و تره بار و نان استفاده می کردند. پایه آشپزی هر منطقه ای از ایتالیا با فراورده های خاص آن منطقه شکل گرفته است. برای مثال در شهر میلان در شمال شبه جزیره در دامنه سبز کوه های آلپ بیشتر برنج، گوشت گوساله، بلغور ذرت و پنیر گونزولا مصرف دارد. از طرف دیگر در بندر ونیز در کنار دریای آدراتیک عطر ماهی با ذائقه مردم بیشتر سازگار است. همچنین در سواحل جنوبی شهر پیتزا و پاستا وجود دارد.
در همه غذاهای ایتالیایی دو نکته مشترک است: یکی تازگی مواد و دیگری سادگی در پخت و پز. کدبانوهای ایتالیایی مواد مورد نیاز خود را روزانه در بازار محلی تهیه می کنند، به همین دلیل است که در خانه هایشان کمتر فریزر دیده می شود. ذائقه این مردم در برابر تازگی و ماندگی غذا بسیار بالاست و نوع غذا از این فصل تا فصل بعدی تغییر می کند.
غذاهای خوشمزه و معطر ایتالیایی از چند ماده اصلی تهیه می شوند این مواد عبارتند از:
پنیر: در ایتالیا حدود 400 نوع پنیر ساخته می¬شود. این پنیرها به سه گروه نرم (مثل گورگونزولا)، نیمه نرم(مثل موتزارلا) و سفت (مثل پامزان) تقسیم می شوند. پنیر همیشه بر سر سفره های ایتالیایی هست و کمتر غذایی بدون پنیر پخته می شود.
ادویه:ادویه های اصلی ایتالیایی عبارتند از جوزبویا، دارچین، میخک و فلفل سیاه و سفید که در آشپزی فرانسوی به چارگیاه معروف است.
روغن زیتون: روغن زیتون برای مردم ایتالیا موهبتی است که هیچ روغ دیگری جای آن را نمیگیرد. روغن زیتون بکر یا بودار در سالاد و غذاهای خام به کار می رود و روغن های بی بو در غذاهای پخته.  
زیتون: زیتون پای اصلی سفره ایلیایی هاست. زیتون سبز معمولا در خوراک مرغ و گوشت و زیتون سیاه در پاستا و خوراک های دریایی به کار می رود. انواع زیتون درسته یا هسته گرفته یا میان پر هم به صورت اردور خورده می-شود.
حبوبات: رایج ترین بنشن ها عبارتند از لوبیا سفید و قرمز، نخود و باقلا سبز که بیشتر آن را می پزند و با روغن زیتون به عنوان پیش غذا استفاده می کنند.
سیر: سیر در بیشتر غذاها به مقدار اندک به کار می رود. معمولا یکی دو پر سیر له کرده را در سرکه سالاد یا در روغن زیتون می اندازند.
سبزی های خشک و تازه: سبزی هایی از قبیل ریحان، ترخون، رزماری، جعفری، اُرِگانو(نوعی آویشن) و برگ بو.
گوجه فرنگی، سرکه، فِنِل(گیاهی از خانواده شوید)، ماهی، پیاز، فلفل سبز و قرمز نیز از دیگر مواد بسیار مهم آشپزی ایتالیایی است.
 صبحانه ایتالیایی سبک است و اغلب شامل یک فنجان قهوه (شیر گرم برای بچه ها)، کلوچه یا نان است. ناهار ایتالیایی دو دور دارد، ابتدا پیش غذاها(آنتی پاستو) که بسیار متنوع و گسترده هستند و شامل نان های بروشتا و کراستینی، پنیرهای پارمزان و موتزارلا، سالادهای دریایی، اسفناج و سوسیس  می شود. پس از آن پاستا، پولنتا(پوره آرد ذرت) با سس مخصوص خورده می شود. شام ایتالیایی با سوپ آغاز می شود. اگر شام مفصل باشد سوپ رقیق و زلال است، در غیر اینصورت با انواع سبزی، ماهی، پنیر و پاستا ماه دار می شود و به جای شام خورده می شود. غذای اصلی، معمولاً حاوی گوشت قرمز یا مرغ یا ماهی است  گرچه گاهی نوعی خوراک تخم مرغی یا تره بار و پنیر جای آن را می گیرد. تره بار تازه و آبدار پای خوراک اصلی گذاشته می شود. در میان تره بار غالبا بادمجان و کدو سبز به چشم می خورد و بدلیل اینکه پیش از غذای اصلی پاستا یا ریسوتو خوره می شود سیب زمینی در بین این تره بار وجود ندارد.
دسر(دولچه) آخرین بشقاب غذا در ایتالیاست که انواع میوه مانند تمشک، انجیر، انگور، پرتقال و … را به صورت فصلی میل می کنند. دسرهای میوه به چند صورت آبمیوه، تکه های قاچ شده یا به صورت سالاد میوه تهیه می¬شود. از دسر های معروف ایتالیا می توان به تیرامیسو، پاناکوتا، نان خامه ای و کرم کارامل اشاره کرد. دسر آخرین بشقاب وعده غذایی است اما در حقیقت این پایان برنامه نیست. آنها پس از تمام شدن دسر قهوه اسپرسو می نوشند.
در پایان باید گفت ایتالیایی ها به غذایی که می خورند عشق می ورزند و می گویند اگر حال و حوصله آشپزی ندارید سریع از آشپزخانه بیرون بروید، آشپزی کاری نیست که آن را بدون انگیزه و علاقه انجام دهید. پس اگر حوصله آشپزی دارید با ما همراه شوید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.